Fakta: "Stjärnorna på slottet"-deltagarna

Lia Boysen, 50 år, skådespelare. Fick sitt genombrott i tv-serien "Det nya landet" (som sedan klipptes om till en långfilm). Belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för filmen "Sök" 2006. På senare år har hon medverkat i filmer och tv-serier som "Jordskott", "Miraklet i Viskan" och "I lodjurets timma".

Johannes Brost, 69 år, skådespelare. Blev Joker med hela svenska folket i "Rederiet". Har varit aktiv som skådespelare i över 45 år och belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för "Avalon" 2013.

Gunnel Fred, 60 år, skådespelare. Har ett digert cv från film, tv och Dramaten. Medlem i humorgruppen Lorrygänget (med bland andra Peter Dalle, Claes Månsson, Ulla Skoog och Suzanne Reuter). Har medverkat i filmer som "Strul", "Drömkåken", "Yrrol" och flera Dramatenpjäser i regi av Ingmar Bergman.

Sofia Ledarp, 42 år, skådespelare. Medverkat i ett flertal pjäser på Dramaten och Stadsteatern i Stockholm. Tv-debuterade i "Om Stig Petrés hemlighet" 2004. Filmdebuten kom i Hannes Holms "Varannan vecka" 2006. Belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för "Den man älskar" 2008. Spelar med i tv-serien "Fröken Frimans krig".

Magnus Uggla, 61 år, artist. Ständig provokatör som albumdebuterade med "Om Bobbo Viking" 1975 och har släppt sammanlagt 17 studioalbum. Har även provat på livet som skådespelare i filmer som "G – som i gemenskap" (1983) och "Falsk som vatten" (1985). Fick en jättehit med Olle Ljungström "Jag och min far" efter "Så mycket bättre" häromåret.

Fakta: Tidigare deltagare

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

Säsong 10: Morgan Alling, Marika Lagercrantz, Amanda Ooms, Stefan Sauk, Claire Wikholm.

I juli är det inspelningsstart för årets omgång av "Stjärnorna på slottet". Kvintetten som ska samsas under samma tak den här gången heter Lia Boysen, Johannes Brost, Gunnel Fred, Sofia Ledarp och Magnus Uggla, och för en av dem sker inspelningen på hemmaplan.

– Min mormor växte upp på Ericsbergs slott och jag har besökt slottet sedan jag var liten, säger Lia Boysen till TT.

Lia Boysens medverkan i "Stjärnorna på slottet" innebär en sällsynt inblick i hennes privatliv.

– Jag har tackat nej genom åren till väldigt många sådana här sammanhang där man är privat, för jag känner att det står i vägen för de rollerna jag gör, säger hon.

"Kan vara bjussig"

Lia Boysens skådespelarkollega Gunnel Fred säger att hon inte heller har varit bekväm med att exponera sig själv på det här sättet tidigare.

– Men med stigande ålder har jag kanske blivit mer säker på var min riktiga integritet sitter och kan vara lite mer bjussig med andra.

Gunnel Fred känner Lia Boysen väl sedan tidigare, och har jobbat tillsammans med Sofia Ledarp på Dramaten. Hon är inte rädd för att samtalsämnena ska sina.

– Jag är nyfiken på allihop – hur de startade, hur de bestämde sig för att välja den här vägen. Det tycker jag alltid är roligt, att få höra människors bevekelsegrunder för de val de har gjort, säger hon.

"Äkta vara"

"Stjärnorna på slottet" är en tittarfavorit som drar miljonpublik. Varje avsnitt skärskådas i dagar och löpsedlarna skvallrar om "skandalscenerna du inte fick se". Men det verkar inte finnas någon grogrund för konflikter på förhand i årets upplaga, åtminstone inte enligt Sofia Ledarp.

"När jag fick veta vilka som var tillfrågade så kändes det väldigt roligt, snällt och inspirerande – något jag faktiskt inte skulle vilja missa", skriver hon i ett mejl till TT.

Johannes Brost tycker också att det ska bli "fantastiskt trevligt" att träffa de övriga fyra. Han räds inte heller att hamna under lupp och kommer att gå in i programmet utan några reservationer.

– Teater spelar man på scen. Här ska äkta vara levereras, säger han.