Klassisk  affärslunch  på Björn  Frantzéns  nya längst upp i NK.

Undvik

Baba  au  rhum  ­ något av en besvikelse.

Missa inte

Att de även serverar  afternoon  tea efter  lunchrusningen .

Priser

Förrätter : 145 ­ 180 kronor.  Huvudrätter : 175 ­ 335 kronor.  Desserter : 45

- 105 kronor.

Öppet

Måndag ­lördag: 11.30 ­ 17.00

Bobergs matsal, Hamngatan 18-20

4 av 5

Längst upp på NK har stjärnkrögaren Björn Frantzén fått uppdraget att

styra upp gamla anrika Bobergs matsal. Första intrycket är att detta är

precis ett sådant slags ställe där viktiga människor har viktiga möten

över en bit sjötunga och ett par glas vit bourgogne. Även om jag själv

varken är typen som bär slips eller ens har mina

pensionsförsäkringspapper i ordning så måste jag säga att de lyckats med

atmosfären. Här känner man sig lyckad när man lunchar. Kanske till och

med lite glamourös. Jag vill också ha möte med min advokat om att

eventuellt göra ett fientligt företagsförvärvande av en liten familjeägd

pappersfirma i Bergslagen!

 

Men inte bara den tjusiga, nyrenoverade lokalen med stuckaturer,

träpaneler och Svensk tenn-tyger andas klassisk, gammaldags brackig

affärslunch, utan även menyn. Den består nämligen av Björn Frantzéns

uppdaterade versioner av gamla krogklassiker. Sist man åt vol au vent

till exempel var väl på farmors 80-årsskiva och då bestod ju fyllningen

av konserverad räkstuvning och en dillkvist? I Bobergs version av den är

det frasiga smördegsskalet istället fyllt med tryffelstuvad gödkalvbräss,

morötter och sockermajs. Underbart gott. Även förättstartaren på

handskuren, sotad gödkalv med murkelmajonnäs och en liten grönssallad får

en att vilja lägga händerna i knät och himla med ögonen ett litet slag.

 

Den ovan nämnda sjötungan är en hommage till Tore Wretman och serveras

med glaserade vårgrönsaker och smörig vermouthsås. Helt okej, men bleknar

i jämförelse med det som borde bli Bobergs storsäljare på fredagslunchen:

Grillad, hängmörad slaktarstek med tryffelhollandaise och pommes. Tänk er

den godaste biff och bean ni käkat och så dubblar ni det. Så smakar

Bobergs version. Med ett glas chateau neuf du pape från den nyöppnade

vinbaren Gastons intill är det rent himmelskt.

 

När det börjar dra ihop sig till dessert är man förhoppningsvis så

lunchberusad att man tillfälligt lägger sina Iron man-planer åt sidan och

förser sig från den roliga vagnen med handgjort snask.