Fakta: Harry Potter

Originalserien består av sju böcker och den första gavs ut på svenska 1999. Samtliga böcker har filmatiserats och vid sidan av författaren JK Rowlings utgivningen finns en stor fanskara som själva skrivit berättelser baserade på trollkarlen Harry Potters värld.

I år aktualiseras trollkarlsvärlden igen med filmen "Fantastic beasts and where to find them" och med teaterföreställningen "Harry Potter and the Cursed Child" vars manuskript också ges ut i bokform.

Natten till söndagen släpptes JK Rowlings nya bok "Harry Potter and the Cursed Child" och i lördags gick föreställningen med samma namn upp på Palace Theatre i London. I Stockholm, Malmö och Göteborg köade hundratals fans till trollkarlsserien utanför de bokaffärer som höll nattöppet.

Malin Alkestrand, som undervisar i kursen Harry Potter och hans värld vid Linnéuniversitetet, tror att det finns flera anledningar till att intresset för magikern är fortsatt stort.

– Det finns en ny generation som håller på att ta till sig böckerna och Rowling kommer ofta med nya uttalanden om böckerna, säger hon.

Enligt en undersökning som publicerats i tidskriften PS: Political Science and Politics är Harry Potter-fans benägna att tycka illa om presidentkandidaten Donald Trump, oavsett kön, ålder, utbildning eller religion.

– Det är en intressant parallell eftersom böckerna tar upp vikten av att tänka självständigt och kritiskt. Att titta på fakta och inte bara på lösa spekulationer eller direkta lögner om personer som man av olika anledningar vill svartmåla, säger Malin Alkestrand.