Kultursverige skakade när det blev offentligt förra året att den hyfsat nyutnämnda teaterchefen Eirik Stubø lämnade Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm för posten som ny teaterchef på Dramaten. Han värvade raskt sin Stadsteaterkollega Alexander Mørk-Eidem och nu får de båda sällskap av Helena Bergström, som packat ihop sin loge på Stadsteatern och tagit tjänstledigt.

"Ingen konflikt"

Hon tar dock avstånd från det bitvis höga tonläge som präglat de tidigare nämnda förflyttningarna.

– I kulturvärlden uppfattas det gärna som att man "väljer sida". Men jag vill understryka att det inte handlar om någon konflikt. Det här är en lustfylld sak, jag känner mig fri och det ska bli roligt att jobba med Eirik och Alexander. Det betyder inte att jag vänder ryggen åt Stadsteatern, säger Helena Bergström.

Hemlig roll

Hon ska vara med i uppsättningen av Michael Frayns fars "Rampfeber", i regi av Alexander Mørk-Eidem. Vilken roll hon ska spela vill hon inte avslöja.

– Men det känns väldigt spännande. Jag startade mitt yrkesliv på Dramaten och när jag nu gick trapporna upp där så mindes jag den tiden och hur jag spelade mot Ernst-Hugo Järegård i "Vd" på lilla scenen. Jag har alltid tänkt att jag ska komma tillbaka och nu är tiden rätt för det.