Fakta: Lennart Hellsing

Uppväxt: Född 1919 i Västanfors i Bergslagen. Fadern drev handelsbod som gick i konkurs. Föräldrarna skilde sig. Flyttade som 6-åring med sin mor och bror till morföräldrarna i Äppelviken utanför Stockholm. Gick i fem olika skolor.

Familj: Gift med skådespelaren Yvonne Lombard, fem barn och många barnbarn.

Tidig karriär: Skrev dagsverser för Stockholmstidningen där han jobbade tillsammans med Thorsten Ehrenmark, Gunnar Brusewitz och Poul Ströyer. Den senare illustrerade många av hans verk. Debuterade som poet 1945 och samma år som barnboksförfattare. Fick precis som Astrid Lindgren sin första barnbok refuserad av Bonniers.

Radio: Skrev monologer, dialoger för Sveriges Radio, gjorde många barnradioprogram under 1950- och 60-talet.

Allkonstverket: Menade att barn hade en naturlig begåvning och att hela kroppen måste få vara med. Böcker som "Summa summarum" och "Den flygande trumman" är ord, bild och visor i ett. Startade skivbolaget Snurrskivan 1955 som under 20 år producerade visor och dramatik för barn.

Böcker: Omkring hundra titlar, inklusive flera diktsamlingar för vuxna. Bland de mest kända är Krakel Spektakel-böckerna, "'ABC-boken", "Boken om Bagar Bengtsson", "Kanaljen i seraljen", "Ägget", "Musikbussen" och "Sjörövarbok".

Visor: Oändligt många, däribland "Hej sa Petronella".

Källa: TT.

Lennart Hellsing avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm, uppger förlaget.

"In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig", säger familjen i ett pressmeddelande.

"Otroligt mångsidig"

– Han har varit så otroligt mångsidig och sysslat med så många olika facetter av barnlitteratur, barns läsning och barnkultur och främjat den på många olika sätt, säger Cecilia Östlund, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet.

Hon beskriver honom som "en fantastiskt inspirerande person" och en "allkonstnär".

– Han ville ta in så många olika uttryck och intryck för barn. Inte bara text utan bild, musik och rörelser. Han såg det som ett sammanhang, säger Östlund.

Skyddade barn "mot militarismen"

– Det var på allvar som han lekte med orden, inte för att det var kul. Utan för att ge barn ett försvar emot militarismen helt enkelt, säger författaren Ulf Stark om den mångåriga kollegan.

Stark minns en "varm, vänlig och tyst mumlande" "följeslagare och rolig filur på alla fester" som kunde hälla upp vin genom att doppa ned flaskan lodrätt i glaset.

– Hans debut 1945 var ett slags reaktion på hela kriget. Genom att vara antiauktoritär i sitt skrivsätt ville han göda leklust. Få bort hela det bismarckska arvet om att stå i givakt.

Känd för Krakel

Hellsing är för många mest känd för böcker som "Krakel spektakel och Kusin Vitamin" från 1952. Med stor språkglädje och allvar skrev han nonsensramsor som "Lapprika papprika puddingpastej" och "Dinkeli dunkeli doja".

I "Ägget" tog han sig an det tunga existentiella allvaret utifrån ett tänkande ägg.

Som personlig favorit bland sina många böcker lyfte Lennart Hellsing fram "Sjörövarbok" från 1965, där han helt osannolikt lyckats använda ordet "slå" i 36 olika betydelser.