Fakta: "Absolutely fabulous: The movie"

Bakgrund: Började med en sketch av Jennifer Saunders och Dawn French i serien "French & Saunders" 1990. När sketchen utvecklades till en tv-serie 1992 plockades Joanna Lumley in som sparringpartner till Jennifer Saunders. Långköraren visades i svensk tv med titeln "Helt hysteriskt".

Rollfigurer: Edina Monsoon, hårt krökande pr-kvinna som desperat försöker framstå som ung och hipp. Patsy Stone, hennes bästa vän, med svart bälte i drog- sex- och alkoholmissbruk. Saffron, Edinas präktiga dotter. Bubbles, Edinas korkade assistent. Mamma – Edinas sarkastiska och tjuvaktiga mor.

Aktuell: Får svensk biopremiär den 2 september.

– Vi har funderat på att göra en biofilm i åratal, och vi kände att om vi skulle göra det, måste det ske nu, säger Joanna "Patsy" Lumley när TT möter henne och Jennifer "Edina" Saunders i London.

"Dödar" fotomodell

Hon har själv hunnit bli 70 år gammal, och Saunders är 58. Det är Saunders som (liksom i fallet med tv-serien), har skrivit manuset, och även om de har blivit äldre är Patsy och Edina sig lika. I filmen tror hela England att de har råkat ta livet av Kate Moss, och de båda flyr till franska Rivieran där de lever sitt sedvanliga lyxliv. Det vimlar av kända ansikten i små roller, från Kate Moss och Stella McCartney till Jon Hamm och Dame Edna. Var de svårövertalade?

– Tvärtom, säger Saunders med ett skratt.

– Alla ville vara med. Det slutade med att vi blev uppringda av personer som ville ha en liten roll, och ibland kunde vi peta in dem efter att ha skrivit om manuset en aning.

Jon Hamms oskuld

Dialogen och humorn är lika fräck och spetsig som den var i tv-serien, man skämtar till exempel rått om hur Jon Hamm förlorade oskulden. Saunders säger att det aldrig var på tal att tona ner skämten för att filmen skulle bli barntillåten.

– Vi ville att de som gillade tv-serien ska känna igen sig. Då kunde vi ju inte göra dialogen och skämten snällare.

De som följt serien kan glädja sig åt att även Julie Sawalha (Edinas dotter Saffron), Jane Horrocks (assistenten Bubbles) och June Whitfeld (Edinas mamma) återkommer. Lumley säger:

– Det var det bästa med allt, att vi alla fem kunde vara med. June, som spelar Edinas mamma, fyllde 90 under inspelningen, så då blev det party.

Patetiska men vänsälla

Vad är det som gjort dessa två, egentligen ganska patetiska kvinnor som vägrar inse att de blivit äldre, så populära?

– Jag tror att det beror på att alla inser, att hur vidriga de än kan vara, så tycker de verkligen om varandra. De har alltid varit vänner och de kommer alltid att vara vänner. Visst händer det att de bråkar, men de hittar alltid tillbaka, säger Joanna Lumley.

Är detta det sista vi ser av Patsy och Edina? Regissören är öppen för en fortsättning, medan Lumley är mer tveksam.

– Jag tycker filmen har blivit så bra att det kanske är bäst att sluta medan vi är på topp.