Fakta: Tidigare stipendiater

Ulla Billquist-stipendiet har delats ut av Folkets hus och parker årligen sedan 1984, till "en begåvad ungdom inom områdena teater, sång och musik".

Pristagare de senaste tio åren:

2015: Amanda Jenssen

2014: Edda Magnason

2013: Nina Ramsby

2012: Laleh

2011: Pernilla Andersson

2010: Sofia Karlsson

2009: Marit Bergman

2008: Annika Norlin

2007: Jessica Andersson

2006: Nanne Grönvall

"Jag blir alldeles lycklig när jag tänker på att det är jag som får Folkets hus och parkers Ulla Billquist-stipendium. Hennes musik har funnits med mig under långa söndagsfrukostar med vänner och det är en stor ära att bli uppmärksammad i en så fantastisk artists minne", säger Linnea Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson tävlade 2010 i TV4:s "Idol" där hon slutade på en fjärde plats. Två år senare albumdebuterade hon med "Till mina älskade och älskare" och prisades 2013 som årets artist vid P3 Guld-galan.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som "genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen". I motiveringen lyfter Folkets hus och parker fram att Linnea Henriksson rör sig "obehindrat i olika musikstilar där pop, jazz och viskonst är exempel på uttrycksformer som förför och förtrollar oss".

"Jag älskar hur musik för människor samman och hjälper oss att sätta ord på och förmedla känslor", säger Linnea Henriksson.