Fakta: Kort om Richard Herrey

Artisten Richard Herrey vann Melodifestivalen 1984 med gruppen Herreys för bidraget "Diggi-loo diggi-ley", som även vann Eurovision Song Contest senare samma år. Efter succén släppte gruppen en rad plattor, däribland "Not funny" och "Crazy people".

2006 släppte Richard Herrey sin hittills enda soloskiva "Jag e kung".

Under våren är Richard Herrey aktuell i TV4:s program "Lyckliga gatan", där han ska tolka en av rapparen Lani Mos låtar.

Fallet blev uppmärksammat eftersom det väckte frågan om en tidning ska hållas ansvarig för vad en medarbetare skriver på sin fritid i sociala medier. Richard Herrey stämde Aftonbladet för förtal efter Twitterkommentaren på midsommarafton i fjol.

Herrey yrkade i tingsrätten på att Aftonbladet har ett så kallat principalansvar för att dess medarbetare kallat honom för rasist, men tingsrätten konstaterar att det sett i sitt sammanhang inte rörde sig om förtal.

– Det är sorgligt att en journalist ska kunna förtala eller visa missaktning mot någon offentligt. Dessutom tog tidningen i det här fallet inte avstånd från det här säger Richard Herrey till TT.

Aftonbladet och Aagård hävdade i rätten att det nu nedstängda Twitterkontot var privat.

– De spännande frågorna ställdes aldrig riktigt på sin spets. Det finns väldigt många viktiga och principiella frågor i det här målet som rör journalisters position i sociala medier och risken att hållas ansvariga för saker de säger, kommenterar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, domen.