Fakta: Gunvald Larsson

Gunvald Larsson skapades av författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö, som skrev tio romaner om den fiktive polisen Martin Beck mellan 1965 och 1975.

På film dök Gunvald Larsson för första gången upp i Bo Widerbergs "Mannen på taket" 1976. Då spelades han av Thomas Hellberg.

Rolf Lassgård spelade sedan Gunvald Larsson i sex "Beck"-filmer som producerades 1993–1994.

"Fysiskt sett var Lassgård mycket lik vår roman-Gunvald, men jag vill inte säga att jag föredrar någon av dem", säger Maj Sjöwall.

När det blev dags för Peter Haber att ta över rollen som Martin Beck i "Lockpojken" 1997 föll valet av Gunvald Larsson på Mikael Persbrandt.

"Vi provfilmade ganska många för rollen när vi skulle börja skriva nya historier. Vi var nog tidigt på det klara allihop med att Persbrandt var en väldigt bra Gunvald Larsson", säger Rolf Börjlind.

I mars 2015 blev det känt att Gunvald Larsson skrivits ut ur de kommande "Beck"-filmerna. Kort därefter bekräftade Mikael Persbrandt på sin officiella Facebooksida att han lämnar rollen för att fokusera på sin internationella karriär.

Den 1 januari har den nya "Beck"-filmen "Gunvald" premiär på C More. I filmen efter det, som fått titeln "Steinar", gör Kristofer Hivjus norske polis Steinar Hovland debut i "Beck"-filmerna.

Det har gått nästan två decennier sedan Mikael Persbrandt tog över stafettpinnen från Rolf Lassgård och axlade manteln som Martin Becks kollega Gunvald Larsson. På film var rollfiguren hetlevrad, hårdkokt och kompromisslös redan i Lassgårds tolkning, men i Persbrandts händer blev Gunvald Larsson också yngre och farligare.

– Man ska komma ihåg att de filmer som gjordes innan är baserade på Sjöwall/Wahlöö-böckerna och är så att säga låsta av det universum som tillhörde 1960-talet, som de skildrade. Vi uppdaterade hela berättarsättet och gjorde en modern kriminalserie med högre tempo, hårdare och snabbare dialog. Det påverkade också Gunvaldfiguren. Han attraherade yngre människor på ett annat sätt, säger Rolf Börjlind, som tillsammans med sin hustru Cecilia Börjlind skrev manus till "Beck"-filmerna 1997–2010.

"Busig" motpart

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skapade Gunvald Larsson för att ge Martin Beck – "en typisk svensk tjänsteman" – en motpart som skulle vara "lite busig", enligt Sjöwall:

– Vi hittade på Gunvald för att Martin Beck och hans kollega Lennart Kollberg var så mycket kompisar och bundis och tänkte likadant. Vi tyckte att det började bli lite för puttenuttigt och att Beck skulle behöva en mer utmanande kollega.

När Gunvald Larsson nu skrivs ut ur filmerna är det inte bara en kollega som Martin Beck går miste om – det är också en bitsk citatmaskin som försvinner.

– Gunvald är inte en medvetet rolig eller lustig person. Han blir lustig genom hur han uttrycker sig och med vilken energi han gör det. Mikael Persbrandt är extremt bra på tajming och undertryckt aggression, som är tacksam att använda när man skriver konfliktdialog, säger Rolf Börjlind.

"Användbar polis"

Till sist återstår bara en fråga: Hur bra är egentligen Gunvald Larsson som polis?

– I den fiktiva världen är han en mycket användbar polis, säger Rolf Börjlind.

– I verkligheten hade han fått kicken efter en dag i kåren. Så där fick man verkligen inte bete sig, säger Maj Sjöwall.