Fakta: Afrika Bambaataa

Född 1957 i New York.

En av förgrundsfigurerna i den gryende hiphopkulturen i New York på 1970-talet.

1986 släppte han det banbrytande albumet "Planet rock", en hiphopskiva med influenser från elektronisk musik – framför allt tyska Kraftwerk.

Var en av grundarna till Universal Zulu Nation på 1970-talet, som då verkade för att få ungdomar bort från gatuvåldet för att i stället ägna sig åt kulturyttringar.

Organisationen bildades när gatugäng från Bronx slogs samman, bland dem The Black Spades som Afrika Bambaataa var medlem i.

Afrika Bambaataa, eller Kevin Donovan som han egentligen heter, var en av grundarna till Universal Zulu Nation på 1970-talet.

På fredagen publicerade organisationen ett uttalande på sin hemsida där de förklarar sitt beslut, skriver Pitchfork.

Det var för en dryg månad sedan som en man trädde fram i tidningen New York Daily News och hävdade att Afrika Bambaataa förgripit sig på honom när mannen var tonåring. Rapparen slog häftigt ifrån sig anklagelserna och Zulu Nation försvarade honom och hävdade att det rörde sig om en "regeringsstödd medieattack".

Men sedan ytterligare personer klivit fram och hävdat att de också har blivit utsatta för övergrepp verkar situationen ha blivit ohållbar för Zulu Nation.

"Vi befinner oss för närvarande under nytt ledarskap. Som en del av denna omorganisation har ALLA anklagade parter och de som anklagas för att ha försökt mörklägga påståenden om övergrepp på barn tagits bort från sina respektive tjänster", heter det i uttalandet.