Fakta: Potentiella sommarplågor

Här är Robert Sehlberg och Karin Gunnarssons låtar som ska göra lyssnarens sommar:

Justin Timberlake: "Can’t stop the feeling"

Kent Jones: "Don’t mind"

Era Istrefi: "Bonbon"

Herbert Munkhammar & Michel Dida: "Malmö state of mind"

Desiigner: "Panda"

Redone featuring Enrique Iglesias, R City, Serayah, Shaggy: “Don´t you need somebody"

Drake featuring Kyla & Wizkid: “One dance"

Mike Perry featuring Shy Martin: “The ocean"

Margaret: “Cool me down"

I fjol målades sommaren med breda tropical house-penseldrag, medan den enskilt största hitten troligtvis hette "Lush life", signerad svenska stjärnan Zara Larsson. När nu termometersiffrorna klättrar allt högre poppar nya potentiella sommarplågor upp – eller sommarhittar, som experterna väljer att kalla dem.

– Det är skönt om man kan få in den somriga känslan, men viktigast är beatsen och att man hittar en bra melodislinga att hooka på, säger Robert Sehlberg, musikchef på MTG Radio, och nämner att r'n'b och hiphop, blandat med dansrytmer, har fått ett uppsving.

Tropical house-våg

Karin Gunnarsson, musikredaktör på Sveriges Radio P3, håller med om Robert Sehlbergs analys om hur sommarhittarna har utvecklats. Samstämmigt lyfter de fram Justin Timberlakes senaste singel "Can't stop the feeling" som en "solklar sommarhit" och tror att duon Norlie & KKV kommer att spelas mycket.

Även fjolårets tropical house-våg med norske Kygo väntas hålla i sig.

– State of Sound gör en tropical house-låt av folkvisan "Uti vår hage" som får in det somriga. Det har nog ingen riktigt hört förut, säger Robert Sehlberg.

Karin Gunnarsson tror på svensk elektronisk dansmusik.

– Inom EDM har till exempel Galantis stora framgångar. Det är låtar som funkar på en after beach, strandfester och på studentflaken.

EM-effekten

Sedan finns det ytterligare en faktor att ta i beaktning: fotbolls-EM som sparkas i gång den 10 juni. I år har Zara Larsson, tillsammans med David Guetta, fått det prestigefyllda uppdraget att göra den officiella EM-låten, medan rapparna Frej Larsson och Joy M'Batha står för den svenska motsvarigheten med "Mitt team".

– Det är ett otippat artistval. Med Svenska Fotbollförbundets image kanske man inte spontant tänkte att de skulle välja de här artisterna, men det är kul och låten kommer att spelas. Den låter som att "Seven nation army" har varit på Emmabodafestivalen och aldrig har gått och lagt sig, säger Karin Gunnarsson om "Mitt team".

Framåt sensommaren tror Robert Sehlberg på Enrique Iglesias, som hade en sensommarhit tillsammans med Nicky Jam i fjol. Han är aktuell med "Duele el corazón" och medverkar på Redones purfärska "Don't you need somebody".

– Den har en stor arenarefräng. Vi får se om Redone fortfarande har hitkänslan kvar, säger Robert Sehlberg.