Fakta: Anmälningar ökar

I den färska polisrapporten "Lägesbild över sexuella ofredanden och förslag till åtgärder" visar en kartläggning att antalet anmälningar om sexuellt ofredande har ökat med omkring 25 procent mellan 2011 och 2015.

Diskussionen om sexuella övergrepp mot unga kvinnor blossade upp efter att det kommit fram att ett stort antal tjejer utsatts för sexuella trakasserier under musikfestivalen We Are Stockholm och under ett nyårsfirande i tyska staden Köln.

Under fredagskvällen anmäldes ett övergrepp som av polisen rubriceras som våldtäkt inne på festivalområdet. Ingen har gripits efter händelsen.

Inför kvällens spelningar har arrangören bakom Summerburst utökat säkerheten.

– När en sådan här sak händer skapar det här ju en otrygghet så klart, och även om det största ansvaret ligger på den enskilda individen som gjorde det här, har vi tagit in extra patrullerande personal för att skapa en större trygghet. Och vi vill att alla ska se att det finns folk att vända sig till, säger Anna Sjölund, konsertansvarig på Live Nation.

300 ordningsvakter

Hon menar också att man har arbetat förebyggande mot ofredanden genom mer belysning på området, nära samarbete med polis och att personalen uppmanats att vara extra uppmärksam.

– Vi har en styrka på 300 ordningsvakter, trygghetsvärdar och vårdpersonal som rör sig på området hela tiden, men det är omöjligt att titta på varje enskild person under ett evenemang. Men det här är ju ett samhällsproblem att vi har individer som tycker att de kan bete sig så här. Det är ett problem som vi vill lyfta och vi jobbar väldigt hårt med det.

Inför festivalen har arrangörerna annonserat att det råder nolltolerans mot sexuella ofredanden.

– Självklart är det nolltolerans. Om det är någon som inte kan bete sig åker den ut med en gång. Vi tolererar absolut inte det, sade festivalgeneralen Anders Boström till SVT:s "Kulturnyheterna" tidigare i veckan.

Arg och lite skraj

Kompisarna Amanda Utterberg, Julia Jacobsson och Hanna Nord från Stockholm är på plats på festivalen och blir arga när de pratar om det misstänkta övergreppet på festivalområdet kvällen innan.

– Man blir arg och lite skraj, säger Hanna Nord.

Själva känner de sig trygga inne på området, där de hänger ihop med ett stort kompisgäng. Samtidigt berättar de att de kände sig "lite småskraja" inför festivalen.

– Den känslan glömmer man när man är mitt i det, säger Amanda Utterberg.

Okänd gärningsman

Ingen har gripits för fredagens misstänkta våldtäkt och det finns ännu ingen misstänkt gärningsman. Det var en för offret okänd person, enligt polisen.

Några eventuella bilder från övervakningskameror ska inte finnas att tillgå.

– Det är undersökt och det finns tydligen inte några övervakningskameror, enligt vad man har tagit reda på, säger Roger Elisson, stationsbefäl på Norrmalmspolisen i Stockholm.

Kvinnan har undersökts av läkare på sjukhus och där har det också tagits prover som möjligen kan ge exempelvis DNA-spår.