Fakta: Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk började fotografera för Borås Tidning som 15-åring. Efter att ha flyttat till Stockholm etablerade han sig som frilansfotograf och jobbade bland annat för Aftonbladet och tidningen Vi.

Tunbjörks genombrott kom 1993 med fotoboken "Landet utom sig" där han med vemod och humor skildrade ett vardagligt Sverige med sin karakteristiskt hårda blixt. Han har ställts ut över hela världen och är en Sveriges mest tongivande fotografer.

Nyligen öppnade minnesutställningen "Fotografier utom sig" med Tunbjörks bilder på Strandverket på Marstrand. Den pågår till den 25/9.

Lars Tunbjörk avled i april 2015.

Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, säger att tanken med priset, som tillkännagavs under en ceremoni på Strandverket i Marstrand, är att uppmärksamma fotografer som verkar i Lars Tunbjörks anda. Det gör Julia Lindemalm mycket glad.

– Det är helt fantastiskt att få vara den första som får det här fina priset. Jag känner mig oerhört hedrad över att juryn tycker att vi är relaterade på något sätt, säger Julia Lindemalm.

Humor och melankoli

I juryn finns bland annat representanter för den nybildade Lars Tunbjörk-stiftelsen där dokumentärfilmaren och Tunbjörks tidigare sambo Maud Nycander ingår.

Samtidigt som Julia Lindemalm är mycket ödmjuk inför Lars Tunbjörks konstnärliga gärning påpekar hon att det finns gemensamma beröringspunkter.

– Vi kommer från en journalistisk bakgrund, men vi är subjektiva i vårt fotografi. Sedan tror jag också att vi delar en humor och en melankoli. Det finns ett släktskap.

Egoistisk kärlek

Efter att Julia Lindemalm studerat bildjournalistik vid Mittuniversitet i Sundsvall jobbade hon som fotograf för bland annat Sydsvenskan. I samband med att hon sedan vidareutbildade sig i Danmark påbörjade hon ett bildprojekt med fokus på djur.

– Då hittade jag ett engagemang som har fängslat mig sedan dess. Jag är väldigt intresserad av vår relation till djur. Vi älskar djur, samtidigt behandlar vi dem som skit. Det är en väldigt egoistisk kärlek. Motsättningar och gråskalor intresserar mig, säger Julia Lindemalm som i höst utkommer med sin första fotobok "Katt people" på förlaget Modernista.

Den 28/8–13/11 kommer ett urval av hennes bilder att ställas på Abecita Konstmuseum i Borås.