Fakta: Svenska fotobokspriset

Priset instiftades 1996 för att stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Både debutanter och etablerade fotoförfattare har tilldelats priset. Den vinnande boken får ett stipendium på 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bland de tidigare vinnarna märks Anders Peterson som nu ingår i juryn.

– Det känns speciellt med det här priset eftersom böckerna har krävt så mycket arbete, säger Martina Hoogland Ivanow som är uppvuxen i Stockholm.

Att det är just hennes böcker som uppmärksammas har en särskild betydelse för henne.

– Enstaka bilder intresserar mig inte längre. Jag är mer intresserad av vad en helhet av bilder skapar tillsammans. Jag lägger lika mycket tid på att sätta ihop bilder och göra urval som på fotograferande. Eller mer tid, faktiskt.

Vill inte förenkla

När Martina Hoogland Ivanow ställde ut på Galleri 3 i Kulturhuset i Stockholm 2014 beskrevs hennes fotografier som suggestiva, närmast grumliga. Själv säger hon att reducerande är något som återkommer i hennes konst.

– Jag jobbar mycket med att ta bort information, istället för att visa allting. Det blir ett sätt att berätta. Jag är också intresserad av mänskliga beteendemönster, psykologi och samhällsfenomen. Människan är komplex och motsägelsefull. Jag försöker inte förenkla. Tvärtom, säger hon.

De som hade nominerats till fotobokspriset 2016 var Klara Källström, Thobias Fäldt, Jenny Källman, David Magnusson och JH Engström.