Fakta: Hoyte van Hoytema

Föddes i Schweiz där hans holländska föräldrar studerade. Efter ett par år flyttade familjen tillbaka till Holland där Hoyte van Hoytema växte upp. Som ung sökte han till filmskolan i Holland, men fick avslag två gånger. Därför sökte han sig till filmskolan i Lodz i Polen. All undervisning skedde på polska, vilket var en av anledningarna till att han valde fotolinjen.

Kuriosa: Efter att han spelat in långfilmsversionen av "Pistvakt" uppstod ryktet att ordet hojt i filmen inspirerats av hans namn. Detta är dock bara en skröna.

Filmografi, som fotograf: "Hissen" (2003), "Salto, salmiakk og kaffe" (2004), "Danslärarens återkomst" (tv; 2004), "Pistvakt" (2005), "Lasermannen" (tv; 2005), "En fråga om liv och död" (tv; 2006), "Upp till kamp" (tv; 2007), "Låt den rätte komma in" (2008), "Flickan" (2009), "The fighter" (2010), "Ond tro" (2010), "Tinker, tailor, soldier, spy" (2001), "Call girl" (2012), "Her" (2013), "Interstellar" (2014) och "Spectre" (2015) .

– Men jag vill självfallet jobba i Skandinavien igen. Drömmen är att Tomas planerade filmatisering av "Bröderna Lejonhjärta" ska bli av, säger han till TT i telefon från hemmet.

Han har en minst sagt brokig bakgrund: född i Schweiz, holländsk medborgare, skolad i Polen, svensk familj och nu bosatt i Los Angeles.

– Vi flyttade hit av rent praktiska orsaker, min dotter skulle börja skolan och det kändes som om det vore bäst att bo här, Men vi har fortfarande ett ben kvar i Sverige.

I Sverige har han fotograferat bland annat "Lasermannen", "Låt den rätte komma in", "Ond tro" och "Flickan". Den första engelskspråkiga filmen var "The fighter", varefter Tomas Alfredsons hyllade "Tinker tailor soldier spy" följde. Efter Mikael Marcimains "Call girl" kom "Her", "Interstellar" och nu "Spectre". Han har en ny internationell film på gång inför 2016, men kan ännu inte säga någonting om den.

– Därför kan jag inte göra "Snömannen", som Tomas ska filma i Norge i början av året.

När TT intervjuade "Spectre"-regissören Sam Mendes och Daniel Craig tävlade de om att hylla Hoyte van Hoytema. "Ni borde göra honom till en statsklenod och dela honom med Holland", sade Mendes.

– Det var väldigt snällt, kommenterar Hoyte.

– Att göra Bond var fantastiskt. Det var en oerhörd utmaning att ge sig in i en så stor filmserie och i början kunde det nästan kännas skrämmande. Men eftersom Sam är som han är, och eftersom producenterna är så säkra på vad de gör så gick det bra.

Fick han möjligheter att själv påverka jobbet?

– Sådant där beror din egen personlighet. Producenterna anlitar personer som de vet har en egen röst. Sam kommer ju från en art house-bakgrund, han har jobbat med legender som Conrad Hall och Roger Deakins, han är intresserad av det som fotografen gör. Så jag hade stor frihet att komma med synpunkter om bästa sättet att filma.

"Spectre" har blivit en stor publikframgång, men Hoyte van Hoytema menar att om en film blir framgångsrik eller en flopp inte är någonting han riktigt bryr sig om.

– Det enda jag kan göra är att se till att jag gör mitt jobb så bra jag kan. Resten har jag inget inflytande över.

Däremot bryr han sig mycket om hur filmerna ser ut när de når publiken och han kommer med ett passionerat försvar för film kontra digital teknik.

– Digitallobbyn har berövat publiken den upplevelse det innebär att se en ren, snygg upplösning. I princip får publiken se bilder som ser värre ut än de gjorde för 20 år sedan, och för detta måste de betala mer. Det är skamligt. Att se en film, som är gjord på film projiceras digitalt är oerhört frustrerande för en filmfotograf, och det kommer att bli det också för publiken när den upptäcker att den har tillgång till bättre kvalitet på sina hemmabiografer.

– Filmer som "Spectre", "Hateful eight", "Spionernas bro" och "Star wars" är gjorda på film. Det är på tiden att biografkedjorna lyssnar på dessa starka röster från industrin och slutar sälja på publiken en sämre produkt.