Fakta: Isabelle Huppert

Född: 1953 i Paris i Frankrike.

Bakgrund: Utbildad vid den franska motsvarigheten till Teaterhögskolan. Gjorde filmdebut 1971 och blev snabbt känd som karaktärsskådespelare, bland annat för roller i filmer som "Spetsknypplerskan" (1977) och "Violette – giftmörderskan" (1978). I Michael Hanekes film "Pianisten" (2001) gjorde hon en kritikerrosad insats som pianolärarinnan Erika Kohut. För den insatsen fick hon också pris som bästa skådespelerska på filmfestivalen i Cannes.

Aktuell: I "Valley of love" som just nu visas på svenska biografer.

– Det kändes som att vara på en annan planet. Och det var bra, för de här två personerna skulle vara som avstängda från resten av världen.

"De här två personerna", det är två skådespelare som heter Gérard och Isasbelle och som spelas av Gérard Depardieu och Isabelle Huppert. Finns det likheter mellan de fiktiva och de verkliga personerna? Huppert rycker på axlarna.

– Jag skulle lika väl kunna vara någon annan.

Sonen begår självmord

De två i filmen har en gång varit gifta. Deras gemensamme son har begått självmord. Innan han gjorde detta skrev han brev till sina föräldrar för att be dem mötas i Death Valley ett bestämt datum. Varför?

Det har gått 36 år sedan Huppert och Depardieu senast spelade mot varandra på film. Huppert berömmer sin motspelare:

– Gérard har en sådan närvarokänsla – det känns som om det vore i går.

Depardieu har ju numera en ansenlig kroppshydda, något han flera gånger visar upp i sin nakenhet. Huppert skrattar.

– Det bara var så. Han visade upp sig.

Flitig skådespelare

Med jobb på film och teater är Isabelle Huppert en av Frankrikes flitigaste skådespelare, ständigt anlitad av toppregissörer från olika delar av världen. Vi såg henne nyligen i norrmannen Joachim Triers "Louder than bombs", på Cannesfestivalen om två månader torde det bli världspremiär för holländaren Paul Verhoevens "Elle".

– Ni kan vänta er överraskningar. Det är ju en Paul Verhoeven-film. Det är en mycket rik film, klassisk och komplicerad, säger Isabelle Huppert.

I år ska hon åter arbeta med Michael Haneke. Hon spelade huvudrollen i dennes "Pianisten", som 2001 gav henne Cannesfestivalens kvinnliga skådespelarpris.

– Den nya filmen heter "Happy end", och det begreppet är väl inget man brukar förknippa med Haneke. Fast han är väldigt rolig. Den nya filmen utspelas i Calais, och handlar om en mycket rik familj som kastas in i en mängd problem.