Fakta: Kikirörelsen

Kikiscenen är en ungdomsorienterad, alternativ rörelse till den house- och ballroomrörelse som uppstod bland svarta och färgade hbtq-människor i Harlem på 1920- och 30-talet.

Ballroom fokuserar i första hand på "balls" medan kikirörelsen är mer aktivistorienterad.

En "ball" är en tävling där medlemmar från de olika husen deltar på en rad olika teman och bedöms utifrån kostymer, framförande, attityd och dansskicklighet.

Ett "house" kan beskrivas som en organiserad grupp med en struktur som liknar en stor familj. Husen bär ofta namn efter olika modehus, exempelvis House of Unbothered Cartier och House of Pucci.

1991 dokumenterades New Yorks ballroom-rörelse av Jennie Livingston i filmen "Paris is burning".

Madonna och Beyoncé är två kända namn som inspirerats av och använt sig av rörelsen.

Sara Jordenö har knappt någon röst kvar. Hon dricker te med honung i den pyttelilla kontorsbiograf på Södermalm i Stockholm, där vi träffas för att prata om dokumentärfilmen "Kiki".

Om kiki som begrepp är okänt, känner fler kanske till dansstilen voguing, som Madonna lyfte fram på 90-talet. Men voguing är bara en aspekt av kikiscenen, en alternativ ungdomsrörelse som växte fram inom den etablerade ballroomscenen.

– Ballroomrörelsen var en reaktion mot homo- och transfobi inom den svarta kyrkan. Det handlade om att skapa utrymme för de här människorna att känna sig trygga, förklarar filmens andra kreativa kraft, Twiggy Pucci Garcon.

Han har stigit in i biografen några minuter tidigare, jetlaggad efter resan från USA dagen innan.

Ungdomsrörelse

Fokus inom kikirörelsen ligger, till skillnad från ballroom, inte enbart på tävlingar och framträdanden. Ungdomarna i nätverket är ofta utsatta och kämpar mot fördomar, hiv, aids och hemlöshet.

– Kikiscenen för mig är framför allt en social rörelse. Det handlar om mentorskap, aktivism och påverkansarbete, säger Sara Jordenö.

Hon hade själv inte hört talas om kiki innan slumpen förde ihop henne med två av dess ledstjärnor, Twiggy Pucci Garcon och Chi Chi Mizrahi.

Jordenö, som lever i New York sedan 14 år, arbetade då med ett annat projekt, men släppte allt när hon insåg vilken sprängkraft som fanns i kikirörelsen.

– Jag var med på ett av Twiggys möten och bara golvades. Självklart av dansen, musiken och uttrycken – men också av hur Twiggy och de andra husledarna coachade ungdomarna med en sorts tuff mamma-kärlek.

Samverkan

Men det var inte självklart att Jordenö, som vit queerkvinna, skulle släppas in i kikirörelsens innersta. Trots en generell öppenhet har deltagare stundvis känt sig exploaterade av människor som bara intresserat sig för kikis flärdfulla yta.

– Jag var jättenervös när vi började. Twiggy borgade för mig, men jag var givetvis tvungen att bevisa, både för honom och de andra, att jag verkligen ville lyssna och lära mig om rörelsens och deltagarnas nyanser, säger Sara Jordenö.

Det var också en av anledningarna till att Jordenö och Pucci Garcon på ett tidigt plan bestämde att de skulle skriva filmen tillsammans och genomgående arbeta med transparens.

– Även jag, som i egenskap av ledare för rörelsen redan hade det här förtroendet, kände ett enormt ansvar för resultatet, säger Twiggy Pucci Garcon.

"Kiki" har svensk biopremiär fredag den 19 augusti.