Tips
Familjeekonomen Sharon Lavies tips till den som ska hyra:
  •  Var uppmärksam på vem du hyr av. Det finns etablerade sajter där man går genom en hyresförmedlare och det kan jag känna är tryggare än att gå direkt via privatperson.
  •  Se till att det finns ordentliga kontaktuppgifter. Betala inte i förskott. Ta referenser. Be om en skriftlig bekräftelse på vad nu kommit överres om.
  • Ta reda på så mycket som möjligt i förväg om boendet och platsen du ska till: Vad ingår, hur ser det ut, vad finns i närheten. Så det inte blir tråkiga överraskningar.  
  • *Skulle man hyra en stuga via förmedling finns föreningen SverigeTurism, där finns allmänna villkor för uthyrning av stugor och lägenheter från konsumentverket. Har man möjlighet tycker jag att man ska använda det när man skriver avtalet.  

Familjeekonomen Sharon Lavie på Ikano bank tycker det är bra idé att prova på innan man pungar ut pengar på att köpa en sommarstuga, husbil eller båt – eller bokar upp en långsemester och hyra desamma.

– Innan man bestämmer sig för om man ska äga eller hyra bör man fundera på vad man har för erfarenhet sedan tidigare. En bra grej kan vara att först testa på innan man knyter upp sig. Är det verkligen som man trodde det skulle vara? säger hon.

Om man ska köpa sommarstuga, husvagn eller båt eller istället välja att hyra dem när man väl vill använda det tycker Sharon Lavie beror på hur mycket tid man tänkt lägga på det - och hur mycket tid man är villig att lägga på saker runtom, som underhåll.

– Fundera på hur mycket du tänkt använda stugan, husbilen eller båten för att komma fram till hur ekonomiskt det faktiskt är att hyra respektive köpa. Använder man de bara någon eller några veckor om året blir det lite dyrt att köpa än att hyra, men använder man det flera veckor och kanske är i stugan på höst och vinter kanske det är ekonomiskt billigare att köpa, säger Sharon Lavie.

►LÄS MER:  Så många hyr ut sin bostad utan tillstånd

Objektivt verkar det kanske härligt att äga semesternöjet. Men sen blir det höst och det betyder ansvar för båtupptagning, långtidsparkering och massa annat fix och man inser att man inte ens hann spendera särskilt mycket tid i sin dyra investering. Å andra sidan är möjligheten att vara spontan på semestern eller på helger mindre när man hyr under en begränsad tid.

Nedan listar Sharon Lavie både positiva och negativa saker att tänka på när det kommer till att att köpa respektive hyra och ger sina bästa tips för den som vill hyra sommarstuga, husvagn eller båt.