Gustaf om...

...Att hänga med storebror Alexander i Hollywood:
– Jag umgicks med både ­familj och vänner där borta på samma sätt som jag gör här hemma. Det är skönt att alltid ha åtminstone några från familjen där som man känner.

...Att flytta till Hollywood:
– Det har redan stått att jag ska göra det de senaste fem åren, folk älskar att skriva det. Men jag tror aldrig att jag kommer att flytta dit helt utan jag får åka över dit då och då. Jag skulle ­sakna vännerna och Södermalm för mycket.

...Att regissera: Gustaf har regisserat en novellfilm baserad på Johan Klings debutroman ”Människor helt utan betydelse” som har premiär på tv senare i år.
– Jag skulle vilja regissera mer i framtiden. Det roligaste med att regissera är att vara på inspelningsplatsen och instruera.
 

”The way back” är regissören Peter Weirs första film på sju år – och Gustaf Skarsgårds, 30, Hollywooddebut.

Filmen, som är baserad på boken ”The long walk” av Slawomir Rawicz, handlar om en grupp krigsfångar som flyr från ett arbetsläger i Gulag 1941 mot friheten i Indien. Gustaf Skarsgård gör rollen som lettiska Voss och spelar mot kända namn som Colin Farrell, Ed Harris och Jim Sturgess.
– Det var fantastiskt att jobba med dem. Särskilt Ed Harris var otroligt häftig, öppen och varm. Vi blev en väldigt tight grupp, berättar Gustaf Skarsgård när Metro träffar honom.
– Colin var lite mer utanför men jag tror att det har med hans karaktär att göra, att han är en outsider i gruppen. Men han var väldigt trevlig.

Den fyra månader långa inspelningen var krävande. För rollens skull gick han ner mycket i vikt.
– Peter Weir blev orolig och frågade ”äter du tillräckligt?”. Jag vägde 76 kilo när jag kom hem och hade fått salmonella.

Men Gustaf Skarsgård vill inte framhäva sin viktminskning.
– Jag tycker att det är fjantigt att mäta skådespelarprestationer i hur mycket någon gick ner i vikt, alla kan banta.

I vintras åkte Gustaf Skarsgård över till Hollywood för att knyta kontakter.
– Där är jag ingen alls men det har varit rätt uppfriskande och skönt att vara på ruta ett.