Fakta: Omtalat från SVT i höst

"Fråga Lund", premiär 24 augusti i SVT 1

Kristian Luuk programleder pratshowen där en panel av verkliga experter svarar på högt och lågt som förbryllar tittarna.

"Konstnärsdrömmen", premiär 16 november i SVT 1

Tio amatörkonstnärer tävlar om en egen utställning och bedöms av en jury bestående av Ernst Billgren och Mårten Castenfors. Programmet leds av Anne Lundberg och varje vecka gästas det av en etablerad svensk konstnär.

"Håll käften – eller dö", premiär 1 december i SVT 1

Journalisten och författaren Lena Sundström undersöker yttrandefrihetens gränser. Hon reser jorden runt för att träffa människor som står upp mot totalitära regimer, men även dem som utnyttjar yttrandefriheten för att uttrycka åsikter som hon själv inte delar.

Två gånger Sven-Bertil Taube, 16 och 17 september i SVT 2

I "K special" i SVT 2 den 16 september visas den nyinspelade dokumentären "Sven-Bertil". Dagen därpå visar "Kulturstudio i SVT 2 en konsert med Sven-Bertil Taube som spelades in på Cirkus i Stockholm i mars.

"Historieätarna", premiär 14 november i SVT 1

Omåttligt populära "Historieätarna" gör comeback med en tredje säsong. I sex avsnitt ska Lotta Lundgren och Erik Haag testa på att leva som man gjorde under bland annat 1600-talet, 1990-talet och 1950-talet.

Thrillerserien "Midnattssol" har redan vunnit pris på tv-festivalen Series Mania i Paris och i rollistan finns namn som Peter Stormare, Gustaf Hammarsten och den franska stjärnan Leïla Bekhti. Dessutom syns artisten Sofia Jannok för första gången som skådespelare i en stor tv-produktion.

Den är skriven och regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, och utspelar sig i och kring Kiruna. I centrum för dramat står utredningen av en rad brutala mord med kopplingar till den samiska kulturen.

– Det handlar väldigt mycket om kulturella skillnader och fördomar, sedan spetsas det till och det blir kniven mot strupen när de här fallen måste lösas, säger Gustaf Hammarsten, som har en av huvudrollerna i serien.

Sofia Jannok fyller i:

– Vi hör en hel del samiska i den här serien, och det hör vi annars alldeles för lite av. Att för mig som same få höra lite av mitt modersmål i tv är väldigt stort.

Humor och dokumentärt

"Midnattssol" är en stor och påkostad serie där SVT har samarbetat med Canal + och flera andra aktörer, men även flera av SVT:s mindre produktioner riktar blicken bort från storstäderna.

Här finns humorserien "Uti bôgda", som med feelgood-känsla och buskishumor skildrar livet i en liten ort i Västsverige, men även dokumentära satsningar. "Sveriges bästa hemtjänst" följer de anställda på hemtjänsten i Vännäs i Västerbotten där chefen experimenterar med verksamheten för att skapa bättre förhållanden för de gamla i kommunen.

Staden mot landsbygden

Journalisten och författaren Po Tidholm har sedan länge skrivit om den svenska glesbygden. I dokumentärserien "Resten av Sverige" berättar han om de utmaningar som möter dem som vill bo i glesbygden.

– Det är ganska uppenbart att staden och landsbygden har glidit isär och att staden har blivit norm. Vi försöker titta på vad vi ska ha landsbygden till, om vi nu inte vill bo i den. Ska landsbygden finnas för sin egen skull, ska den finnas för storstadens skull? Vilka delar av landet fungerar och vilka fungerar inte? säger han.