– Då kan hon komma ihåg oss sen när hon står i Madison Square Garden samtidigt som vi sitter på Fjäderholmarna och dricker öl och trubadurar.

Martin Almgren tror att Amanda Winberg har en strålande artistkarriär framför sig – oavsett hur det går i "Idol".

Fakta: Idolerna om...

...varför Simon Zion går till final:

"Jag tror inte att det funnits någon i den här tävlingen som varit så musikalisk som han är. Jag tror att Sverige väntat på en sådan person, en person som är konstnärlig. Det syns ju också, hade det inte varit så hade han åkt ut tidigt. Hans styrka är att han går in i det här med synen att han ska leverera konst och då blir det äkta", säger Martin Almgren.

"Han har verkligen en säkerhet i sig vilket gör att han vågar utmana", säger Amanda Winberg.

...varför Amanda Winberg går till final:

"Hon är ju Miss 2020, den enda av oss som är 100 procent modern. Oavsett vilka som går till final så tror jag att Amanda kommer att ha rätt mycket att göra, kanske mest av oss alla. Då kan hon komma ihåg oss sen när hon står i Madison Square Garden samtidigt som vi sitter på Fjäderholmarna och dricker öl och trubadurar", säger Martin Almgren.

"Amanda har anammat det moderna artisteriet fullt ut. Vi kommer inte i närheten av något sådant, det är verkligen hatten av", säger Simon Zion.

...varför Martin Almgren går till final:

"Hans röst, som är helt fantastisk och mäktig, och det tror jag att han kommer att få visa på fredag. Sedan att han har en älskvärd personlighet, det tror jag inte att det finns någon som inte håller med om", säger Amanda Winberg.

"Vem diggar inte Martin? Han är en älskvärd person. Jag tror att han vunnit folket och det är ju det bästa man kan göra i Sverige", säger Simon Zion.

Fakta: Startordning och låtar på fredag

1. Martin Almgren, 27, Lindesberg

Telefonnummer: 099-414 01, sms: Martin till 72 400

Låt 1: "Hello" (Adele)

Låt 2: "The cave" (Mumford & Sons)

2. Amanda Winberg, 19, Kungsbacka

Telefonnummer: 099-414 02, sms: Amanda till 72 400

Låt 1: "Video games" (Lana Del Rey)

Låt 2: "Sax" (Fleur East)

3. Simon Zion, 26, Umeå

Låt 1: "One" (U2 & Mary J Blige)

Låt 2: "Can't feel my face" (The Weeknd)

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4. Veckans tema är "juryns val".

Varje samtal och sms kostar 5,70 kronor.

Tusentals sökande blev tolv fredagsfinalister som nu blivit tre semifinalister. I fredagens "Idol" i TV4 gör Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren upp om de två finalplatserna.

– Jag tror att vi alla inte bara har visat att vi har en musikalisk talang och vilja utan också att vi har en karaktär, en personlighet på scen. Det tror jag verkligen har varit avgörande för att det är just vi tre, säger Amanda Winberg.

De tre semifinalisterna har också varit de stora favoriterna under hela hösten. Det gör utgången ännu mer oviss.

– Vi är helt olika, Amanda som är en svinbra artist, Simon som är lite mer flum och så jag då, jag vet inte vad jag är egentligen. Men det är tre helt olika grejer, säger Martin Almgren.

Vill till Globen

De tycker att de alla är värda en plats i finalen. Hur det sedan går tror de är en kombination av dagsform och vem av dem som lyckas knipa åt sig flest av fyran Axel Schylströms fans.

– Jag skulle jäkligt gärna stå i final och sjunga men samtidigt har vi alla redan vunnit. Men det är klart man får blodad tand, det handlar inte bara om en till fredagsfinal utan man ska stå i Globen. Det är klart att det hade varit jäkligt skoj, säger Simon Zion.

I semifinalen har juryn valt vilka låtar som idolerna ska sjunga – det handlar, precis som tidigare år, om en utmaning och en glänsarlåt.

Amanda Winberg ska glänsa med Lana Del Reys "Video games" och utmanas av Fleur Easts "Sax".

– Det är en jätteny låt. Det är tufft att ha en låt som ingen har hört men samtidigt kan jag sätta min prägel på den extra mycket, säger hon om "Sax"

"Ingen utmaning"

Simon Zion har i sin tur tilldelats U2:s och Mary J Bliges "One" som glänsarlåt och The Weeknds "Can't feel my face" som utmaning.

– Jag har lyssnat på lite covers och det blir alltid mellanmjölk av det. Jag måste få till den där "edgen" som finns i originalet, säger han om The Weeknd-låten.

Vad gäller Martin Almgrens låtar tror idolerna att juryn sagt fel. Som utmaning har han fått Mumford & Sons "The cave", enligt Simon "ingen utmaning alls för Martin", samtidigt som han ska glänsa med Adeles "Hello".

– Det känns väl som att de borde ha bytt plats på låtarna. "Hello" är inte helt lätt och Adele är en av de bästa sångerskorna i vår tid, jag får jobba som satan i veckan, säger Martin Almgren.

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4.