Fakta: Ikea och konsten

Ikea producerade 2001 utställningen "Open me" på Kulturhuset i Stockholm. Detta föranledde en livlig debatt om kultursponsring som nådde hela vägen till Stockholms kulturnämnd. Kritikerna menade att Kulturhuset låtit förvandla sig till en mässhall.

När konsthallen Liljevalchs i Stockholm 2009 arrangerade en utställning om Ikea, som sponsrats av Ikea, var konstkritikerna inte imponerade. Svenska Dagbladet beskrev upplevelsen som att vandra runt i en reklambroschyr.

Under förra årets upplaga av Warrington Contemporary Arts Festival i England kunde besökarna se ett flertal verk som inspirerats av Ikea. Bland dessa fanns "The dream of modern living?" som utgörs av en likkista som konstnären Joe Scanlan tillverkat av en Billy-bokhylla.

Det var i Älmhult som Ingvar Kamprad öppnade sitt första möbelvaruhus 1958. I samma byggnad öppnar ett Ikea-museum den 30 juni.

– Älmhult är Ikeas hjärta, säger Carina Kloek-Malmsten som är chef för det 7 000 kvadratmeter stora museet.

Livet i köket

I den permanenta utställningen kommer besökarna att kunna följa berättelsen om företagets framväxt, från småskaligt lokalföretag till globalt framgångsfenomen. I den tillfälliga delen kommer temat att skifta regelbundet. Det första ämnet som avhandlas är livet i och kring köket.

Vilka kulturella värden kommer museet att förmedla?

– Vi skildrar hela samhällshistorien om folkhemmet och dess utveckling. Vi berättar också om svensk designhistoria med namn som Karin Larsson och Ellen Key, säger Carina Kloek-Malmsten som också framhåller att det ägnas utrymme för självkritik.

– Vi tar bland upp svårigheter som vi har drabbats av genom tiderna och vi visar hur vi har löst dem och vad vi har lärt av dem. Bland annat finns det olika produkter som vi har skapat som inte har blivit någon succé alls utan bara har kostat en väldig massa pengar.

Ungefär hälften av museet vigs åt utställningsyta. Resterande delar upptas av allmänna ytor, en restaurang och en museishop.

– I butiken kan man bland annat köpa miniatyrer av populära Ikea-produkter.

Missriktat gnabbande

Men behöver vi verkligen ett Ikeamuseum? Jo, det menar åtminstone Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs i Stockholm.

– Man kan se hur Sverige har förändrats genom deras möbler och inredningar. Oavsett om man är fattig eller rik så har man en Ikea-pryl hemma. Alla har en relation till Ikea.

Företaget är emellertid också ett laddat fenomen. När Liljevalchs arrangerade en Ikea-utställning 2009 fick konsthallen en hel del skäll. Kritikerna framhöll bland annat att de saknade ett problematiserande av möbeljätten.

Mårten Castenfors slår ifrån sig kritiken. Han tror att den skepsis som finns mot Ikea delvis kan vara kopplad till jantelagen.

– Det finns ett missriktat gnabbande här. Man ska naturligtvis granska företag, men det blir trist när man kokar soppa på en spik.