Fakta: Bokmässan 2016

Äger rum: 22–25 september i Göteborg.

Gäster: Kim Thúy (Kanada), Sofi Oksanen (Finland), Patti Smith (USA), Meg Rosoff (England), Adonis (Syrien/Frankrike), Jonas Gardell, Steve Sem-Sandberg, Fredrik Backman, Ebba Witt-Brattström, Horace Engdahl och Jan Guillou med flera.

Årets tema: Är valt delvis med anledning av att den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Göteborgs universitet, Svenska Pen och Icorn är medarrangörer.

Fakta: Tema yttrandefrihet

Årets tema är valt delvis med anledning av att den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Göteborgs universitet, Svenska Pen och Icorn är medarrangörer.

Några yttrandefrihetsgäster:

Adonis: Den fransksyriske poetens bok "Våld och islam" kommer i svensk översättning, och i Göteborg ska han medverka i ett seminarium om bland annat den arabiska vårens misslyckande.

Ensaf Haidar: Saudisk människorättsaktivist, numera i exil i Kanada, vars bok "Frihetens röst" ger en unik inblick i livet som kvinna i Saudiarabien, där kvinnor inte får köra bil och där de fick rösträtt 2015. Haidar skriver också om sitt äktenskap med bloggaren och poeten Raif Badawi som för två år sedan dömdes till tusen piskrapp för att ha krävt ökad yttrandefrihet.

Herta Müller: Nobelpristagaren, uppvuxen under Ceausescus diktatur, ska tala om intellektuellt liv under diktaturen men också om sin senaste bok som just har kommit på svenska, "Mitt fosterland var en äppelkärna".

Housam Al-Mosilli: Syrisk poet och fristadsförfattare i Linköping som innan han lämnade hemlandet 2012 suttit i fängelse och blivit torterad. Tillsammans med bland andra Parvin Ardalan från Iran ska han diskutera med Unescos vice generaldirektör Getachew Engida vad det globala samfundet kan göra för att stärka yttrandefriheten

– Historien visar att vi hela tiden underskattar hoten mot yttrandefriheten från odemokratiska rörelser. Och jag tror vi gör det för att vi är optimister, sade Alice Bah Kuhnke.

Ljudanläggningen var lika svag som sorlet på mässan var högt, vilket inte hindrade kulturministern från att tala om yttrandefriheten, årets mässtema, som ett demokratiskt fundament, utsatt för hot och påfrestningar även i Sverige.

Bah Kuhnke tog upp kartläggningen från Myndigheten från kulturanalys som visar att en tredjedel av alla svenska författare och konstnärer någon gång varit utsatta för hot, trakasserier eller skadegörelse.

I närheten

Trettio, fyrtio meter därifrån packade högerextrema Nya Tider upp sin monter. Så sent som på torsdagen meddelade författaren och journalisten Lisa Bjurwald att hon bojkottar årets mässa i protest mot tidningens närvaro. I en debattartikel i Expressen kritiserade hon resten av kulturetablissemanget för att hellre kränga och mingla än protestera.

Bokmässans vd Maria Källsson, sade inget om kritiken men konstaterade i sitt invigningstal att arrangörerna i år varit föremål för debatt.

– Bokmässor existerar för att utmana och diskutera olika frågor, var hennes kommentar.

Nu åtta döda

Årets Bokmässa erbjuder fler än 4 000 programpunkter och beskrivs som den mest internationella hittills.

När det gäller just yttrandefriheten nämndes fler dystra siffror. Den amerikansk-mexikanska författaren Jennifer Clement, ordförande i Pen International berättade att hon dagen innan fått veta att åtta journalister nu mördats i Mexiko – bara i år. De senaste åren har så många som 90 journalister blivit dödade i landet.