Fakta: Vincent Lindon

Född: 1959 i Boulogne-Billancourt i Frankrike.

Yrke: Skådespelare och författare.

Bakgrund: Debuterade i filmen "Le faucon" 1983 och har bland annat spelat i filmer som "Betty Blue" och "Allt för henne". Har nominerats till det franska filmpriset César flera gånger och fick 2015 ta emot Cannesfestivalens pris för bästa manliga skådespelare.

Kuriosa: Hade en uppmärksammad relation med prinsessan Caroline av Monaco.

Aktuell: I "Marknadens lag" som precis har haft svensk biopremiär.

I filmen, som regisserats av Stephane Brizé, spelar Lindon en tvåbarnsfar som blir av med jobbet. Efter flera förödmjukande avslag får han nytt arbete på ett stort varuhus. Vincent Lindon konstaterar att inspelningsperioden i varuhuset var smått surrealistisk, eftersom filmteamet kunde lämna platsen så fort kameran hade stängts av.

– Vi kom dit, filmade och åkte sedan hem. Vi levde i helt olika världar.

På varuhuset är Vincent Lindons rollfigur säkerhetsansvarig och en av dem som ska hålla utkik efter tjuvar. Gradvis börjar han inse att de människor han hjälper till att sätta fast ofta befinner sig i samma situation som han själv gjorde när han var arbetslös.

– Den är gjord inte minst i bröderna Dardennes tradition. På många sätt är det inte en fransk tradition, den är mer just belgisk eller engelsk, konstaterar Stephane Brizé.

Öppen för samarbete

Detta är tredje gången han jobbar med Vincent Lindon. Denne har bara gott att säga om deras arbetsrelation:

– Han är oerhört öppen för samarbete. Varje morgon träffas han och jag och försöker hitta scenen. När det sedan är dags för tagning vill han att vi skådespelare ska må bra. Han säger "ta den tid ni behöver", och när allt är klart trummar han ihop teamet och vi tar scenen.

Vincent Lindon säger att för honom är det viktigt att känna att han förkroppsligar, inte spelar, de rollfigurer han gör. Och ibland blir det en enda tagning.

– Jag blir personen. Thierry från den här filmen kommer alltid att finnas med mig. Jag varken kan eller vill lämna personen bakom mig. Jag är fortfarande han.

Kontrast till glamouren

Förra året vann han skådespelarpriset i Cannes för just "Marknadens lag", och han säger att han är väl medveten om kontrasten mellan innehållet i filmen och glamouren på Cannesfestivalen.

– Det är så det är, och det är inte mycket att göra åt det. När jag gör pr utanför en festival försöker jag få det att vara mer lågmält.

Att vinna priset i Cannes var trevligt, säger han, men inte viktigt.

– Livet är fortfarande väldigt trevligt. Ett liv utan priser är inte livlöst, fortsätter han och skrattar.

– Och jag tycker om att arbeta. Det största priset av alla är att få filma.