– Han var annorlunda, och skapade hemtrevlig stämning.

Medieprofessorn Göran Bolin om "Lokets" betydelse för "Bingolotto".

Fakta: "Bingolotto"

"Bingolotto" firar 25 år med ett jubileumsprogram på lördag. Bland de medverkande märks Christer Sjögren, Charlotte Perrelli och Lasse Stefanz.

I november sänds det tusende programmet.

Som mest har programmet haft 3,1 miljoner tittare, kvällen före julafton 1995.

Lottförsäljningen var störst 1996, då man omsatte cirka 84 miljoner kronor per vecka.

Målet i år är att sälja för 18 miljoner kronor per vecka, vilket skulle vara det bästa resultatet sedan 2007.

Spelet arrangeras av Folkspel, som ägs av föreningslivet. Mer än 16 miljarder kronor i vinst har skickats vidare till idrottsklubbar och andra föreningar.

Källa: "Bingolotto"

Fakta: Programledare

"Bingolottos" programledare:

1989–99: Leif "Loket" Olsson

1999–2004: Lasse Kronér

2004: Leif "Loket" Olsson

2004–05: Gunde Svan

2005–08: Rickard Olsson

2008–11: Lotta Engberg

2011–13: Jan Bylund

2013–14: Marie Serneholt

Från 2014: Ingvar Oldsberg

Jubileumsprogrammet leds av Renée Nyberg

Det klassiska sättet att avnjuta "Bingolotto" är med kaffe, bingobrickor – och telefon, för att ringa till direktsändningen om vinster.

– Det har aldrig funnits ett mera interaktivt tv-program, säger Leif Olsson, nu 74 år, som ledde "Bingolotto" till 1999.

"Loket" har varvat ner nu, men är utropare på en bingohall i Göteborg varje onsdag. Ibland engageras han också för att hålla föredrag. Om sig själv, och om "Bingolotto".

– Det är det folk vill höra om. "Bingolotto" är den största grejen som nånsin varit i vanliga människors liv, säger "Loket" Olsson.

Trivsamt prat

En överdrift, kan man tycka. Men "Loket" står för sin syn. Han har ett folkligt sätt, och var som programledare sällsynt bra på att prata med människor så att de kände sig trygga och blev pratsamma själva.

– "Loket" var viktig för "Bingolotto", säger Göran Bolin, medieprofessor vid Södertörns högskola, som studerat programmet.

– Han var annorlunda, och skapade hemtrevlig stämning med ett nära tilltal, trots att man hade miljonpublik under storhetstiden.

Leif Olssons slagord var att "alla kan vara med". Men han lämnade "Bingolotto" när TV4 ville föryngra programmet. Efter det har "Loket" ofta haft kritiska synpunkter, både på sina efterträdare och på musiken. Det ska vara dansband eller andra artister som passar äldre tittare.

– "Bingolotto" kan ändå inte nå en yngre publik, anser han.

På landsbygden

Idén till "Bingolotto" kom från en dansk förebild. Programmet sändes först lokalt i Göteborg. Sedan blev det upplockat av TV4, som behövde material från andra städer än Stockholm i sina kanaler.

– "Bingolotto" har varit mest populärt utanför storstäderna. Att det inte var en Stockholms-produktion bidrog till att det gick hem på landsbygden, säger Göran Bolin.

Han tror att programmet nu hittat sin nivå, med cirka 400 000 tittare.

– De allra äldsta försvinner ju, men det verkar komma påfyllning "underifrån". Få tv-program har en sådan livslängd, framhåller Bolin.

Missade Martin

På lördag blir det jubileum. Renée Nyberg leder sändningen, men Ingvar Oldsberg och flera av hans föregångare dyker också upp. Direktsänt, som vanligt.

En gång gjordes undantag för Ricky Martin, som inte kunde komma till sändningen utan spelades in några dagar i förväg.

– Då kom en massa fans till sändningen och trodde att han var där, minns "Loket" Olsson.