Fakta: Jack Garratt

Född i oktober 1991 i Little Chalfont, Buckinghamshire, Storbritannien.

Som 13-åring deltog Jack Garratt i juniorupplagan av den brittiska melodifestivalen med sin egenskrivna låt "The girl". Han kom på sista plats.

Han hade ett debutalbum färdigskrivet för sex år sedan men det skrinlades ("Låtarna var hemska. Jag försökte vara någon jag inte är").

Debutsingeln "The love you're given" släpptes 2014.

Sedan dess har han släppt tre ep: "Remnix", "Remnants" och "Synesthesiac".

Den 19 februari kommer debutalbumet (det han står för) "Phase".

Jack Garratt uppträder på Way Out West i sommar.

Jack Garratts musik liknar ingen annans, för han har lånat från alla andra. Ungefär så lyder narrativet i den brittiska press som har hyllat honom sedan hans singel "Worry" släpptes för ett par år sedan.

När han listar några av sina musikaliska influenser dyker namn som Stevie Wonder, David Bowie, Justin Timberlake, Keb' Mo' och Stevie Ray Vaughan ("De lärde mig spela gitarr") och Weather Report upp.

Inga regler

Ovanstående är i och för sig förebilder som inte på något sätt är uppseendeväckande i en popkontext. Men det som har fått folk att lägga märke till Jack Garratt är hans sätt att kombinera alla element till någonting eget, till synes helt utan regler.

– Musik är inte som i skolan. Det finns inget rätt eller fel svar och under min uppväxt var det aldrig någon som sa nej om jag ville banka på något eller spela trombon i ett ska-core-band, säger Jack Garratt.

På scen är han en enmansorkester som bygger upp ljudmattor i realtid. Han rör sig flyhänt mellan tangenter, gitarrsträngar och slagverk – och sjunger också.

– I början var det nödvändigt. Jag hade några spelningar bokade och hade inte råd med ett band. Men att tänka på flera saker samtidigt är någonting jag alltid har kunnat göra när det gäller musik.

Kallades underbarn

Jack Garratt har fått vänja sig vid etiketter som andra har fäst på honom. Som liten blev han ofta kallad underbarn och tidigare i år toppade han BBC:s årliga "Sound of"-lista över de mest spännande och innovativa artisterna.

Men han säger att han aldrig har bett om den sortens uppmärksamhet.

– Det publicerades en hemsk artikel om mig i Storbritannien nyligen där det stod "om Jack Garratt är ansiktet utåt för musik i år så kommer det att bli ett väldigt blekt musikår". Den som skrev artikeln visste inte vad hon pratade om. Jag ser inte min musik som någon mall. Jag har bara en väldig tur som får stå i frontlinjen tillsammans med andra unga människor som är redo att storma scenen med energi och kreativitet. Jag råkar bara vara fanbäraren i sammanhanget.