Vad är en bästsäljare?

Den som köper en amerikansk thriller på orginalspråket kan se direkt om den är populär. Det står nämligen på omslaget. Beskrivningar som "bestselling author" eller "#1 New York Times bestseller" talar sitt tydliga språk. Eller gör de det? Musikindustrins regler för vad som resulterar i guld eller platinum saknas i bokbranschen. Enligt en grov uppskattning krävs runt 5 000 sålda exemplar under en vecka i USA för att en bok ska betecknas som bestseller.

Det finns gott om bästsäljarlistor på nätet och även sådana som täcker "all time". När brittiska Guardian ställde samman en sådan för ett par år sedan fick bara tre författare plats på tio-i-topp: Dan Brown ("Da Vinci-koden"), JK Rowling ("Harry Potter") och EL James ("50 nyanser av honom").

Fakta: Lee Child om...

... marijuana som han röker så gott som varje dag.

– Jag tycker inte att marijuana ska vara förbjudet, jag tycker det ska vara obligatoriskt.

... favoriterna bland svenska kriminalförfattare.

– Sjöwall/Wahlöö var fantastiska när de skapade den helt normale Martin Beck. De fick många efterföljare som till slut blev ganska tråkiga.

... varför skandinaviska kriminalförfattare är så populära, inte minst i hans gamla hemland England.

– Jag vill inte på något sätt förminska de här författarnas kvaliteter, men i England har det alltid varit lite skambelagt att läsa kriminallitteratur. Den som läser skandinaviska kriminalförfattare vill framstå som lite mer intellektuell.

När han skapade sin huvudrollsinnehavare Jack Reacher för snart 20 år sedan hade Lee Child en klar uppfattning om vad och hur denne inte skulle vara. Det är en uppräkning som i vissa delar väl beskriver en av de främsta svenska representanterna i genren, Henning Mankells kommissarie Wallander, men även många andra.

– Jag ville inte ha en miserabel hjälte, en dysfunktionell man, kanske en alkoholist, kanske en skild alkoholist med en tonårsdotter som inte tycker om honom. I början var det en nyskapande idé, men sedan upprepades den gång på gång och blev en kliché. Det där ville jag inte alls hålla på med.

Hjälten en luffare

Vem är då Jack Reacher, som 2012 gestaltades på filmduken av Tom Cruise? Helt kort är han en före detta militärpolis som hoppade av innan han fick sparken. Han har ingen fast bostad och det enda han bär med sig är kontanter, pass och en vikbar tandborste. När kläderna blir för smutsiga slänger han dem och köper nya. Reacher är en luffartyp med sällsynt förmåga att snubbla över grov brottslighet som han löser, alltsom oftast väldigt våldsamt.

– Nyckeln till Reacher är att han är udda på många sätt, men han vet inte om det. Han är inte särskild medveten om sig själv och tror att han är helt normal. Vi andra kan se att så inte är fallet och jag tror att det är vad som gör honom intressant, säger Lee Child när TT träffar honom i Stockholm.

Diskussion med Lagercrantz

Nyligen släpptes den 20:e boken med Jack Reacher, men det är inte huvudskälet till att Lee Child är i Stockholm. Han har diskuterat spökskrivande med David Lagercrantz som de senaste veckorna toppat många internationella bästsäljarlistor med "Det som inte dödar oss", den fjärde delen i Millenniumserien om Lisbeth Salander. I diskussonen på Stockholms universitet medverkade också Andy Martin, professor i fransk litteratur vid Cambridge, som hängt över Childs axel under hela produktionen av den senaste boken, "Make me". Den processen har resulterat i Martins bok "Reacher said nothing", en metatext om en thrillerförfattares arbetsmetoder.

Spökskrivandets problem

Lee Child recenserade Lagercrantz bok i New York Times. Han slutomdöme blev att boken var bra, men att den inte nådde ända fram. Som författare har han grubblat en del på problematiken runt boken.

– Ganska snart blev frågan om det är möjligt att plocka upp någon annans karaktärer. I grund och botten handlar det om Lisbeth Salander eftersom Blomkvist är ganska enkel att reproducera. Det är Salanders galenskap som gör Stieg Larssons böcker lockande, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att Lagercrantz lyckades till 95 procent, men den sista biten handlar om inspiration som jag tror är omöjlig att fånga hur bra författaren än är. Boken är utmärkt, men det är inte en bok av Stieg Larsson.

Tvingades förklara

Så över till professorn bakom axeln. Intressant eller störande?

– Båda. De flesta författare vill arbeta i ensamhet. Jag hade tidigare skrivit 19 böcker mer eller mindre på instinkt utan att förklara vad jag skrev för mig själv eller för någon annan. Nu var jag plötsligt tvungen att beskriva hur jag tänkte och varför jag valde att skriva som jag gjorde. Det var definitivt intressant och fick mig att tänka på saker som jag aldrig tänkt på förut. Jag är väldigt nöjd med "Make me" och frågan är om den blev bra på grund av den här processen eller om det var en ren tillfällighet.