Fakta: Magnus von Horn

Född: 21 december 1983 i Kullavik utanför Göteborg.

Familj: Fru och dotter.

Bor: Warzawa. "Det har betytt mycket att flytta dit. Den känslomässiga temperaturen är högre i Polen och jag har behövt utveckla mig".

Karriär: Har gått National Film school i polska Lódź. Arbetar nu både i Polen och i Sverige som manusförfattare och regissör.

Aktuell: Med långfilmsdebuten "Efterskalv", som får svensk premiär 20 november.

Ett nervöst helvete. Så beskriver regissören Magnus von Horn premiärvisningen vid filmfestivalen i Cannes, där hans debutfilm efter fem år av hårt jobb fick premiär i sidosektionen Director's fortnight i våras.

– Jag satt och kollade ner på mina skor nästan hela tiden. Så var det en som reste på sig och gick rakt framför mig, när de sköt hunden i filmen. Då tänkte jag "det här går inte bra", säger han och lägger in en snus.

Höga betyg

Men "Efterskalv" mottogs med entusiastiska reaktioner i internationella branschtidningar och inför den svenska premiären på fredagen har filmen fått höga betyg. Historien kretsar kring gymnasieleven John, som återvänder till sin hemby efter ett tvåårigt straff för mordet på sin flickvän. I en stram skildring av en familj i ett nedfruset känslomässigt läge och ett handfallet samhälle får John veta att inget är glömt och förlåtet. Att hitta rätt kille för den utmanande rollen blev svårare än Magnus von Horn hade kunnat ana.

– Jag ville ha en duktig amatör i rollen, någon som kom från landet och hade en förankring i den miljön. Vi hade två som hoppade av. Då såg jag och producenten Ulrik på tv och det fanns ett intressant mörker i hans ansikte. Men jag var ändå skeptisk, jag hade aldrig letat efter min John i en känd popstjärna.

Efter fyra månader av tuffa provfilmningar blev det ändå Ulrik Munther som fick rollen och det är Magnus von Horn glad över idag.

– Han var skitbra. Det visste han nog inte själv och det var också viktigt.

Manlig värld

"Efterskalv" utspelas i ett spänt vakuum på en avfolkningsort av den typ som kvinnor lämnar och där männen blir kvar.

– John befinner sig i en väldigt manlig värld där det inte finns något språk för känslor. Den här stängdheten kan skapa aggressioner, som en tryckkokare. Samma sak hade nog kunnat hända hans pappa eller farfar men det har exploderat i John. Det är därför det blir så mycket hat mot honom i samhället, han hade kunnat vara vem som helst där.

Varför ville du göra en film om detta?

– Jag tror att det är ett stort problem. Det har känts viktigt att undersöka och förstå den här biten, att känslomässig frustration kan skapa onda handlingar i vanliga personer. Det finns inom mig också och jag känner igen så mycket från min egen uppväxt. Jag hade till exempel inga djupare relationer med tjejer på den tiden. En kompis till mig hamnade däremot ofta i "kompisfacket" med tjejer och jag minns att jag kände en sådan stark avundsjuka för att de verkade ha så roligt.