Fakta: Jason Isbell

Efter sju år i det amerikanska sydstatsbandet Drive-By Truckers inledde sångaren och gitarristen Jason Isbell – född den 1 februari i Green Hill, Alabama – en solokarriär.

Singer/songwriterns utlämnade berättarkonst på albumen "Southeastern" (2013) och "Something More Than Free" (2015) har hyllats som americana- och altcountry-höjdpunkter. Det sistnämnda albumet tog sig in på många listor över 2015 års bästa skivor.

För närvarande turnerar den 36-årige Alabamasonen i Europa med sitt band The 400 Unit. TT träffade honom efter spelningen i torsdags på ett utsålt Berns i Stockholm. Han var lyrisk över publikmottagandet och berättade att om festivalspelningar i Europa till sommaren.

TT: Kommer ni till Sverige?

– Det är inte helt klart än, men Norge är inbokat.

TT: Ansluter Amanda Shires till bandet då?

– Jag hoppas det, fast risken finns att hon har andra åtaganden då.

Jason Isbell är gift med sångerskan och violinisten Amanda Shires. Vanligtvis uppträder de ihop. Paret fick en dotter i september och Amanda Shires är inte med på den här turnén.

Jason Isbell spelar på Øyafestivalen i Oslo den 10 augusti. Och Sverige då?

– Jag kan bekräfta att han är bokad för Way Out West, sade musikfestivalens presskontakt Joakim Skoglund till TT på lördagen sedan Jason Isbell "läckt" nyheten under konserten på Pustervik i Göteborg kvällen före.

Way Out West pågår den 11–13 augusti. Vilken dag som Jason Isbell spelar är ännu inte officiellt.