Fakta: Johannes Nyholm

Filmskapare och animatör född 1974 i Umeå och uppvuxen i Lund. Verksam i Göteborg.

Har regisserat musikvideor åt bland andra Little Dragon, The Soundtrack of Our Lives, The Knife och Jenny Wilson.

Tre av hans filmer, "Den lille dockpojken", "Drömmar från skogen" och "Las Palmas" har visats på filmfestivalen i Cannes. Den senare vann 2011 Guldbaggen för bästa kortfilm.

"Jätten", Nyholms långfilmsdebut, har svensk biopremiär fredag den 14 oktober.

"Las Palmas", kortfilmen där Johannes Nyholms då drygt ettåriga dotter spelade en överförfriskad turisttant på en bar, blev en internationell internetsuccé för några år sedan.

Hollywood nosade på Nyholms tröskel, men mycket mer än inviter och en agent har det inte blivit. Det är inget som den nu långfilmsdebuterande filmskaparen känner sig bitter över.

– Jag har inte haft något behov av det, säger Johannes Nyholm. Han sitter längst in på en boulebar vid tunnelbanestationen Rådhuset i Stockholm, nyss hemkommen från Island efter ännu ett stopp på den filmfestivalturné som "Jätten" påbörjade i september.

Berättelse om utanförskap

Johannes Nyholms sparsamma intresse för drömfabriken på andra sidan Atlanten ska vi kanske vara tacksamma för. För det är svårt att se en film som "Jätten" växa fram i ett Hollywood-sammanhang.

Historien om den autistiske, missbildade boulefantasten Rikard är en rörande berättelse om utanförskap, där vardagsscener från Rikards gruppboende och bouleträningar blandas med västerndoftande surrealism.

Miljöerna hör inte till vanligheterna i svensk film, men för Nyholm är de välbekanta. Han spelar själv boule, och hans erfarenhet av att arbeta på gruppboenden skänker filmen både humoristisk och humanistisk prägel.

– Det är roligt att visa upp universum som kanske inte är så vanliga att se på film. Det är viktigt för mig att få folk att öppna sig för andra verkligheter, säger han.

Musikvideo med jätte

Konkret började filmen ta form för tio år sedan, när Nyholm regisserade en musikvideo till artisten The Tallest Man on Earth.

– Jag tolkade hans artistnamn väldigt bokstavligt och lät videon handla om den störste mannen i världen, mycket större än Godzilla och andra småkryp. En gigantisk jätte som vandrar runt bland fjällmassiven i Lappland och spelar på en mikroskopisk gitarr.

Idén utvecklades till ett manus om "en liten man med stora drömmar som har den här jätten inom sig", som Nyholm beskriver det.

Feberdrömmar

Inspirationen till rollfiguren Rikard bottnar i feberdrömmar som Johannes Nyholm hade som barn, då han upplevde ett avstånd mellan sig själv och verkligheten, som om han var fången i en annan kropp.

– Den känslan, att vara i det utanförskapet, var någonting jag ville återskapa med Rikard som karaktär i filmen.

Många av Johannes Nyholms verk sammanfogar vardagsrealism med sagoelement. Så också "Jätten".

– Jag vill försöka visa upp alternativa verkligheter och skänka någon sorts magi till vår grå vardag.