Fakta: Jodie Foster

Född: Som Alicia Christian Foster 1962 i Los Angeles.

Bakgrund: Fick smeknamnet Jodie av sina äldre syskon. Var tre år gammal när hon första gången medverkade i en reklamfilm. Tre år senare gjorde hon debut som skådespelare i tv-serien "Mayberry RFD". Hon var en flitig barnstjärna och blev bland annat extremt uppmärksammad för sin roll som tolvårig prostituerad i Martin Scorseses "Taxi driver". För rollen blev hon Oscarsnominerad.

Filmer senare i karriären: "Anklagad" (1998), "När lammen tystnar" (1991), "Little man Tate" (1991, regidebut), "Panic room" (2002), "The stranger inside" (2007).

Aktuell: Med "Money monster" som får premiär i Cannes på filmfestivalen och visas på svenska biografer i oktober.

– Filmen är politisk, men det är en thriller, och det är kul att jobba i den genren, säger hon.

Hon står inte själv framför kameran denna gång. George Clooney spelar en presentatör på ett ekonomiprogram i tv och Julia Roberts är hans producent. Mitt under en livesändning tas tv-teamet som gisslan av en ung man (spelad av Jack O´Connell) som nyligen blivit blåst på en stor summa pengar och nu vill ställa någon till svars.

Medveten manipulering

Det visar sig att det ligger medveten manipulering bakom blåsningen och man försöker nu lösa gåtan bakom detta samtidigt som det gäller att lösa gisslansituationen utan att någon dödas.

– Det handlar om hur pengar och förmögenhet är någonting som vi bedömer oss själva efter, säger Jodie Foster.

Men filmen handlar också om en man som vill ha ett svar, förtydligar hon.

– Var tog hans pengar vägen? Allt i den ekonomiska världen framställs som ett mysterium, så vi inte ska börja ställa frågor. Det handlar också om hur teknologin inte ligger i mänskliga händer och jag tycker att det är fascinerande.

– Pengar har inflytande över oss alla, och det är det verktyg som vi identifierar oss med. Men min film är inte ett fördömande av den kapitalistiska världen, finansvärlden är inte ond.

"Man måste ha roligt"

Foster talar entusiastiskt om hur det var att arbeta med Clooney och Roberts.

– Det var otroligt kul att se dem tillsammans. Att arbeta med sådana personer gör jobbet mycket lättare. George hade en tuff roll här, med mycket dialog, ändå tror jag han tyckte jobbet var lätt. Man måste ha roligt medan man jobbar, skådespelarna måste vara lyckliga framför kameran.

"Money monster" är också en film om dagens medievärld, om direktsänd tv och sensationer som på en sekund når ut över hela världen.

– Det är en stor del av det, den virtuella intimiteten.

Regijobbet går först

Jodie Foster har varit i filmbranschen i 50 år, ända sedan hon som barnstjärna besökte Cannesfestivalen med filmer som "Alice bor inte här längre", "Bugsy Malone" och, inte minst, "Taxi driver". Hon säger att hon alltid kommer att jobba som skådespelare, men att det just nu är regijobbet som går först.

– Det som är bra med det är också att jag inte behöver planera år i förväg. När jag bestämmer mig för att regissera, då tar det över mitt hela liv. Jag blir besatt.