Fakta: Johan Renck

Född: 1966 i Uppsala.

Bakgrund: I början av 1990-talet gjorde han musik tillsammans med Martin "E-Type" Eriksson under namnet Stakka B. När han gjorde solokarriär ändrades artistnamnet till Stakka Bo. Rencks största hitlåt var "Here we go" (1993). Senare började han regissera musikvideor, bland annat åt artister som Madonna, Suede och Kylie Minogue.

Meriter som regissör: Långfilmen "Downloading Nancy" 2008, avsnitt av "The walking dead", "Breaking bad", "Vikings" och "Bloodline". Gjorde miniserien "Ettor och nollor" som visades i SVT förra året.

Johan Renck har de senaste åren regisserat avsnitt av serier som "Breaking Bad", "The walking dead" och "Ettor och nollor". Nu har han gjort en miniserie i sex delar baserad på verkliga händelser kopplade till ett nätverk av serbiska tjuvar, kallat "De rosa pantrarna", som stal juveler för miljarder i europeiska storstäder.

Handlingen börjar med ett diamantrån som går snett när en liten flicka dödas. En intensiv jakt på ligan leder in i en dold värld av vapen- och narkotikasmuggling, korruption och organiserad brottslighet med anknytning till inbördeskriget på Balkan.

– Det är en intressant historia som skildrar ett mörkt Europa, med ett välskrivet manus och komplexa karaktärer. Det var något jag letat efter länge, säger Johan Renck.

Bowie skrev musiken

Mot all förmodan lyckades han övertala David Bowie att skriva musiken. Renck hade en lista på sina ungdomsidoler inom musikvärlden som han ville kontakta, när en bekant föreslog Bowie.

– Min första tanke var att det var helt galet och att han förstås skulle säga nej. Men jag skickade över två halvfärdiga avsnitt av serien till honom och han sade ja direkt.

Der är första gången på 20 år som Bowie skriver musik för film eller tv.

– Han är lite av en känd Greta Garbo-snubbe, syns inte och vill inte vara med i offentliga sammanhang. Men han är en av de få riktigt fundamentalt briljanta människor jag träffat och samtidigt en varm och nyfiken person. Musiken är mörk, vacker och sentimental och passar perfekt, säger Johan Renck.

Rollistan är gedigen med namn som John Hurt och Tahar Rahim. Tvåfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Samantha Morton spelar Naomi, som jobbar på ett försäkringsbolag men har ett förflutet som soldat i inbördeskriget. Naomi tar upp jakten på diamanterna.

– Det är en tjej man inte bråkar med, kallblodig, hänsynslös som bär på mycket smärta på grund av sina upplevelser. Sådana roller får man inte ofta som kvinna, säger Samantha Morton.

Gjorde militärträning

För att kunna sätta sig in i rollen genomgick hon, som ganska nyligen fött barn, sju månaders militärträning.

– Det var tufft både fysiskt och psykiskt men något jag är väldigt stolt över i efterhand. Det var viktigt för mig att tänka som en soldat.

Bafta-vinnaren Jack Thorne skrev manus efter en idé av den franske journalisten Jérome Pierrat.

– Vi åkte runt i ett år på moped i Europa för resarchen och pratade med Jéromes olika kontakter, poliser och smågangstrar. Under arbetet beslagtogs hans laptop av polisen och den fick vi aldrig tillbaka så det visade hur känsligt det vi grävde i var, säger Thorne.

"The last panthers" sänds på HBO Nordic med start på fredag.