Fakta: Jonah Hill

Skådespelare, manusförfattare regissör.

Född 1983 i Los Angeles.

Har vid två tillfällen nominerats till Oscar. 2012 för bästa manliga biroll som Peter Brand i "Moneyball" och 2014 i samma kategori för rollen som Donnie Azoff i "The wolf of Wall Street". Han hade stora framgångar med "Jump street"-filmerna och har också varit med i bland andra "Django unchained" och "Hail, Caesar!".

Arbetar nu på regidebuten "Mid 90's", en delvis självbiografisk berättelse.

Aktuell i komedin "War dogs" och som röst till en av korvarna i "Sausage party", som han även är en av skaparna till.

Fakta: War dogs

Dramakomedi i regi av Todd Phillips.

Manuset är baserat på en sann historia.

I rollerna bland andra Jonah Hill, Miles Teller och Steve Lantz.

Sverigepremiär 19 augusti.

– Det här är precis den sortens film jag känner att jag vill göra där jag befinner mig i min karriär just nu, säger Jonah Hill till TT.

Och Hills karriär ligger på topp, tack vare två Oscarsnomineringar och filmer med regissörer som Martin Scorsese, Quentin Tarantino och bröderna Coen. Dessutom har de, både av kritiker och publik, väl mottagna "Jump Street"-filmerna gjort honom till ett välkänt ansikte.

Osannolik händelse

"War dogs" bygger på en verklig händelse och handlar om två unga män (spelade av Jonah Hill och Miles Teller) som under Irakkriget blev vapenhandlare och gav sig in i miljonaffärer med den amerikanska armén, något som till sist fick dem arresterade. Efraim Diveroli, den person som Hill spelar, ville inte ha någonting med inspelningen att göra. Han kom nyligen ut ur fängelse efter avtjänat straff, och Hill fick inte träffa honom.

– Men det gjorde inte så mycket. Jag läste mycket om honom och träffade många som kände och känner honom. Att jag ville göra filmen berodde inte minst på att hela historien är så osannolik. Två killar i 20-årsåldern som blir vapenhandlare och som har en deal på 300 miljoner dollar på gång – ingen skulle kunna hitta på någonting sådant.

Regidebuterar

Hill tror inte att det kommer att bli en tredje film i "Jump Street"-serien, trots att en sådan så smått har förannonserats.

– Jag gillar att jobba med Channing och det har varit kul att göra de första två. Men det ligger i luften att det inte blir en tredje del.

I stället ska Jonah Hill nu debutera som regissör med "Mid 90's", efter eget manus. Det är en berättelse om en ung man som växer upp i skejt-miljö i Los Angeles på 90-talet. Hill säger att det finns en del självbiografiska inslag i den, och att han inte kommer att stå framför kameran den här gången.

– Jag har ju haft förmånen att få arbeta med fantastiska regissörer. Nu kan jag ju ringa till exempel Martin Scorsese om det är något jag undrar. Det är en oerhörd förmån.