Fakta: Josefin Nilsson

Född: 1969 i Alvare på Gotland.

Bakgrund: Slog igenom som en av medlemmarna i gruppen Ainbusk Singers, som startades 1983. Debuterade som soloartist 1993 med skivan "Shapes", där Benny Andersson och Björn Ulvaeus hade skrivit text och musik. Medverkade i Melodifestivalen 2005 med låten "Med hjärtats egna ord".

Musikalerfarenhet: Debuterade i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons "Chess", i rollen som Svetlana Sergievskaya, 2002.

Filmer: "Adam och Eva" mot bland andra Björn Kjellman 1997 och "Det blir aldrig som man tänkt sig" 2000.

Priser: Fick Ulla Billquist-stipendiet 1992 och Gotlands kommuns kulturpris 2003. 

"Hon somnade idag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet", skriver Thomas Sundström, teaterchef för Länsteatern Gotland i ett uttalande på Facebook.

Ainbusk Singers bildades av systrarna Marie och Josefin Nilsson 1983. Deras senaste studioalbum kom 2008 och var en ny version av samlingsskivan "En samling" från 2003.

Josefin Nilsson medverkade i föreställningen "Systrarna Sisters" som sattes upp på Länsteatern på Gotland förra våren och som skulle ha spelats i Stockholm i höst.

Gjorde långfilmsroller

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i 'Systrarna Sisters'", skriver Sundström.

Många minns henne dessutom från filmen "Adam & Eva" som kom 1997, där Nilsson spelade en av huvudrollerna mot Björn Kjellman. 2000 sågs hon i komedin "Det blir aldrig som man tänkt sig" där hon spelade huvudrollen Sophia. Båda filmerna regisserades av Måns Herngren och Hannes Holm. "Adam & Eva" nominerades till sex priser på Guldbaggegalan och tog hem en, som gick till Tintin Anderzon i kategorin för bästa kvinnliga huvudroll.

Hyllades med kulturpris

Hon tilldelades Ulla Billquist-stipendiet 1992 och Gotlands kommuns kulturpris 2003. 

2005 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget "Med hjärtats egna ord". Hon gick vidare till Andra chansen där hon slutade på tredje plats. Bidraget skrevs av Jonas Isaksson, Tommy Lydell och Lotta Ahlin.

Josefin Nilsson blev 46 år gammal.

Nyheten rapporterades först av P4 Gotland.