Fakta: Våld mot journalister

I Reportrar utan gränsers index över pressfrihet i världen ligger Ryssland på plats 152 av totalt 180 länder. Situationen beskrivs som svår.

Sedan 1992 har minst 52 journalister dödats, den mest kända är kanske Anna Politkovskaja som mördades när hon skulle kliva ut ur hissen i sitt hus i Moskva hösten. Politkovskaja arbetade på den oberoende tidningen Novaja Gazeta och avslöjade en mängd missförhållanden bland annat i Tjetjenien och inom den ryska armén.

I fjol dödades totalt 110 journalister i världen, varav minst 67 på grund av sitt yrke. De länder där flest journalister dödades var Irak, Syrien och Frankrike. I de förra råder krig, och i Frankrike genomfördes en terrorattack mot satirtidningen Charlie Hebdo. Sammanlagt tolv personer, varav åtta journalister, dödades.

Källor: Reportrar utan gränser, Committee to protect journalists (CPJ).

– Motivet var ju att skrämma oss, och framför allt att skrämma de få modiga människorättsaktivister som finns i det här området, säger hon till TT när vi når henne på telefon.

Maria Persson Löfgren, som arbetar för Sveriges Radio, verkar samlad när hon berättar detaljerat om överfallet. Alldeles vid gränsen mellan delrepublikerna Ingusjien och Tjetjenien blev minibussen hon färdades i prejad och stoppad av en grupp män. Sedan följde vad hon beskriver som utdraget och brutalt våld.

– De börjar skrika att vi ska ut ur bussen, att vi är terrorister och dödar deras folk och inte några människorättsaktivister.

Värst misshandlad

En norsk frilansjournalist och chauffören hörde till dem som misshandlades svårast, enligt Persson Löfgren. Själv fick hon ett djupt jack i ett ben och stora blånader när männen släpade ut henne ur minibussen och gav sig på henne med påkar och sparkar.

Persson Löfgren blev också rånad på resedokument och sitt arbetsmaterial: bandade intervjuer, anteckningar och mobiler.

– Vi tror att de som överföll oss var tjetjener eller personer som är betalda från det hållet. Jag kan ju inte säga exakt vilka de var, men jag drar den slutsatsen. De visste var vi var, det var välplanerat och det var bara min väska de tog. All annan utrustning brändes ju upp. Hade det varit rån som var motivet hade de väl antagligen tagit de grejorna.

Tillslag strax efteråt

Efter överfallet skedde även ett tillslag mot människorättsorganisationen Kommittén mot tortyr, som tidigare hade ett kontor i Tjetjenien som brändes ner 2014 och flyttades till Ingusjien.

– Det är väldigt sorgligt. Jag hade material, som nu har försvunnit, där jag pratat med drabbade människor, anhöriga till tortyroffer, som tar en väldigt stor risk med att berätta för journalister. De är de som är de verkliga offren och inte vi, säger Persson Löfgren.

Hon tror att myndigheterna så småningom kommer att gripa någon, även om hon befarar att det kan vara en skenutredning.

– Jag tror att det är sken, men de kommer säkert att gripa någon. Det är ju inte säkert att de är de. Men de måste statuera någon form av exempel. Det blir väldigt generade, både för delrepubliken Ingusjien och centralmakten att man inte kan åka på deras två år nya motorväg utan att bli överfallen och sönderslagen.