Fakta: Laura Albert

Född: 1965 i Brooklyn, New York. Lever i San Francisco.

Under psuedonymen JT LeRoy har hon skrivit böckerna "Sarah", "Hjärtat är bedrägligast av allt" (båda utgivna i Sverige) samt "Harold's end".

2005 skrev journalisten Stephen Beachy en artikel i tidningen New York där han drev tesen att Laura Albert var personen bakom både JT LeRoy och hens manager Speedie. 2006 avslöjade The New York Times att den person som utgav sig för att vara JT LeRoy egentligen var Savannah Knoop.

Dokumentärfilmen "Author: The JT LeRoy story" visas på Stockholms filmfestival och får svensk vod- och dvdpremiär i december.

Med debutromanen "Sarah", om en ung pojke som växte upp med sin prostituerade, drogmissbrukande mamma på diverse lastbilshak i West Virginia, blev Jeremiah Terminator LeRoy 90-talets litteräre it-boy. Den könsöverskridande författartalangen omfamnades av kändisar och en förlagsvärld som länge hade törstat efter en frisk fläkt.

Tio år, en långfilm och många kändispartyn senare visade det sig att det som världen sett som litteraturens nya underbarn faktiskt inte existerade. I själva verket var allt en iscensättning av Laura Albert, den person som under alla år hade utgett sig för att vara JT LeRoys manager Speedie, och några personer i hennes närhet.

Ingen uträknad bluff

Avslöjandet väckte enorm ilska, både i medier och bland dem som trott sig lära känna LeRoy. Bland dem fanns filmskaparen Asia Argento, som gjorde filmen "The heart is deceitful above all things" baserad på LeRoys andra roman.

En bruten fot stoppade Laura Alberts planerade besök på Stockholms filmfestival, där dokumentärfilmen "Author: The JT LeRoy story" just nu visas. Men på telefon från hemmet i San Fransisco berättar hon att hon tror att det finns många förklaringar till ilskan efter avslöjandet om LeRoy.

– En av dem är att medierna hela tiden drev tesen att allt var en noga uträknad bluff. De ställde aldrig frågan "varför?", säger hon.

Svår barndom

Den nu 51-åriga Laura Albert har hela tiden försvarat sig med att JT LeRoy för henne var en högst verklig figur, en sorts avatar som hon använde för att ge röst åt sina barndomstrauman. Hon växte upp under tuffa förhållanden, bland annat i fosterhem. I filmen berättar hon om övergrepp som triggade matstörningar, vilka i sin tur gav henne enorma komplex för sitt utseende.

När Albert som ung sökte hjälp via olika telefonhjälplinjer presenterade hon sig med påhittade namn. JT LeRoy var delvis en skapelse av en av dessa fiktiva personligheter, en ung, extremt blyg transperson. I början av LeRoys litterära bana kommunicerade hen enbart med omvärlden genom telefonsamtal och brev.

– JT blev det redskap jag använde för att uttrycka sådant som jag omöjligen hade kunnat berätta själv.

Kan du förstå att folk kände sig lurade, till och med bedragna?

– Självklart smärtar det mig enormt att människor som själva genomlidit trauman och känt att JT:s texter hjälpt dem, i efterhand kan ha känt sig lurade. Men inget kunde vara längre från sanningen. Det som är så fantastiskt var att många gick tillbaka till texterna och såg att det ändå fanns sanning i dem.