Fakta: Julföreställningar i urval

Teater Halland, Varberg: "Kabaret Julefrid" 18/12

Teater Västernorrland/Sveateatern, Sundsvall: "Julfrossa" t.o.m. 20/12

Smålands musik & teater, Jönköping: "Jul hos Juku" 19/12, "Julshow i Spira" t.o.m. 18/12

Riksteatern Blekinge/Sörbygården, Ronneby: "Lill-Nisses magiska luva" 19/12

Norrbottensteatern, Luleå: "Julshow" t.o.m. 19/12

Malmö Opera, Malmö: "Tusen och en natt" 19/12–9/1

Göteborgsoperan, Göteborg: "Jultrad-i-trion" t.o.m. 20/12

Göteborgs Stadsteater, Göteborg: "En fröjdefull jul" t.o.m. 6/2

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm: "En fröjdefull jul" t.o.m. 31/12

Dramaten, Stockholm: "Fanny och Alexander" 18/12–19/1

Kungliga Operan, Stockholm: "Nötknäpparen" t.o.m. 12/1

"Nötknäpparen" livesänds även på 44 biografier runt om i landet den 19/12: Bengtsfors, Borås, Boxholm, Brandbergen, Båstad, Ekerö, Eksjö, Eskilstuna, Falun, Fredrikstad, Gunnarsbyn, Göteborg, Götene, Hallstahammar, Hallstavik, Hallunda, Stockholm, Helsingborg, Hudiksvall, Kalhäll, Katrineholm, Laholm, Lidköping, Ljungby, Lund, Malmö, Norrköping, Nyköping, Osby, Piteå, Skoghall, Skövde, Strängnäs, Svalöv, Söderhamn, Södertälje, Tumba, Vaxholm, Västerås, Ystad, Örebro

På Kungliga Operan har "Nötknäpparen" blivit en riktig jultradition. I år har baletten, som även kan ses på 44 biografer runt om i landet den 19 december, väckt liv i versionen från 1995 och flyttat in i Elsa Beskows sagovärld, med Petter och Lotta, Farbror Blå och tanterna.

Störtad julstjärna

På andra sidan landet förvandlas Göteborgsoperans scen till en musikalfest. Duratrion bjuder på såväl opera och klassisk julmusik som pop och humor i föreställningen "Jultrad-i-trion", där julen hotas när julstjärnan störtar från himlen samtidigt som Luciatåget har tagit oläglig semester på Hawaii.

– Vi har fått med allt det härliga med julen! Den finns i låttexterna och i stämningen som skapas med scenografi, ljus, körer och pepparkakor, säger Duratrions Tobias Ahlsell, som menar att föreställningen passar "alla från fyra till 99".

För den som hellre tar sig an julens mindre härliga sidor erbjuds Alan Ayckbourns svarta komedi "En fröjdefull jul" som hade premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm redan i oktober, men som av förklarliga skäl spelas fram till den sista december. På Göteborgs Stadsteater hade samma pjäs premiär den 11 december.

"En underhållande inblick i familjejulens misär och dårskap", lyder beskrivningen.

Julfrossa

På Teater Västernorrland i Sundsvall lackar det mot jul med den satiriska julshowen "Julfrossa", där konsumtionssamhället ges en rejäl tomtekänga.

Enligt regissören Gisela Nilsson ska en bra julföreställning sträva efter att både underhålla och säga något om samtiden. En rolig sketch om Ernst Kirchsteiger samsas med kritik mot konsumtion och kopplingar till flyktingkrisen.

– Julen är tacksam att paketera i. Man kan stoppa in lite vad man vill i det paketet. Det blir en betraktelse över oss själva, med symbolik, humanism, hjärta och humor som spänner över både det stora och det lilla, säger hon.