Fakta: Fildelning

Sverige är ett av de länder i Europa där illegal fildelning är som mest utbredd.

Mer än 13 filmer eller tv-serier per invånare har delats i Sverige hittills i år. I Tyskland är motsvarande siffra 0,4 filmer eller tv-serier.

I Tyskland minskade spridningen av upphovsrättsskyddat material med 42 procent under perioden januari-april i år jämfört med motsvarande period 2015. I Sverige var minskningen bara 3 procent.

Källa: Spridningskollen

Fakta: Mest delade filmerna i Sverige

1. "The Revenant"

2. "Deadpool"

3. "Spectre"

4. "The Hateful Eight"

5. "The Martian"

Avser perioden januari-juli 2016.

Analysföretaget Excipio har tagit fram uppgifterna på uppdrag av Spridningskollen. Gäller peer-to-peer-delningar för serier och filmer.

En delning definieras som antalet peers (IP-adresser) som upptäcks ladda ned en film eller serie multiplicerat med antalet illegalt nedladdade filer per dag.

Exempel: när en användare laddar hem en film men det sker över två separata dygn registreras dennes IP-adress två gånger eftersom uppgifterna registreras på dagsbasis.

Källa: Spridningskollen

Det Karlung dömer ut är att ett inkassobolag gått ihop med upphovsrättinnehavare för att komma åt vad de kallar "den illegala fildelningen" i Sverige. Under namnet Spridningskollen ska man i dagarna börja skicka kravbrev till fildelare, efter att ha spårat IP-adresser och vem som hade adressen när den påstått illegala nedladdningen skedde.

Till att börja kommer kraven att ligga på 2 000 kronor.

– Men med stor sannolikhet kommer beloppet att höjas senare eftersom skadan av den illegala fildelningen är mycket större, säger Gordon Odenbark, vice vd på Gothia Inkasso i Varberg som står bakom Spridningskollen tillsammans med rättighetshavare inom film- och tv-branschen som Atlantic Film, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scanbox Entertainment.

"Legitim och nödvändig"

Odenbark ser verksamheten som "helt legitim" och "nödvändig" medan Jon Karlung är starkt kritisk.

– Det känns rättsosäkert om man låter en privat organisation börjar uppträda som polis, säger Banhof-vd:n som kallar det hela "ett digitalt medborgargarde som använder närmast maffialiknande utpressningsmetoder".

Odenbark tillbakavisar Karlungs omdömen men medger att "det kan verka hårt att ge sig på enskilda fildelare".

– Men ska vi få till en beteendeförändring så är det nog nödvändigt. Ett liknande initiativ har drivits i Tyskland och Finland och det har visat sig fungera.

TT: Vad händer om man vägrar att betala efter att ha fått krav från er?

– Då kan vi komma att vända oss till Kronofogden eller domstol, säger Gordon Odenbark.

Kräver att sajten stängs

Jon Karlung berättar även att Bahnhof ansökt om varumärkesskydd av Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket, och därför kräver han att sajten Spridningskollen.se stängs.

– De (som står bakom sajten) har så vitt jag vet inte skickat in någon ansökan. Vi har också lanserat sajten Spridningskollen.org där vi vill driva opinion i den här frågan, och då har vi varumärkesskyddat den.

Gordon Odenbark medger att man inte varumärkesskyddat Spridningskollen, men han säger att sajten inte kommer att stängas.

– Våra jurister ska titta på frågan innan vi kan säga hur vi ska gå vidare. Men jag tycker det är synd att sakfrågan skyms av ett prank, och det är tråkigt att vår sajt tillfället gick ner på grund att vi blev utsatta för en DDOS-attack som startade antingen sent i går kväll eller tidigt i morse efter att Spridningskollen började att uppmärksammas på nätet.

TT: Och vem tror du ligger bakom attacken?

– Ja, det är väl antagligen personer som inte gillar det vi gör, säger Gordon Odenbark.