Fakta: "Angry Indian goddesses"

"Angry Indian goddesses" är regisserad av Pan Nalin, som tidigare har gjort filmer som "Samsara" och "Valley of flowers".

Den indiska bioversionen klipptes på 16 ställen. En del bilder gjordes suddiga och dialog tystades. Ett exempel på det som upprörde den indiska censuren var filmens användning av bilder på gudinnan Kali.

Bara dagar efter att den censurerade versionen gick upp på bio släppte filmskaparna de bortklippta scenerna på filmens Facebooksida.

"Angry Indian goddesses" går upp på svenska biografer 8 juli 2016.

– Censurmyndigheten i Indien fungerar som en sorts moralpolis. Först ville de förbjuda filmen, sen ville de att vi skulle göra massor av klipp, berättar Anushka Manchanda, en av skådespelerskorna i "Angry Indian goddesses", på telefon från Berlin. Där har filmteamet sin bas för att marknadsföra filmen när den nu når europeiska biodukar.

"Angry Indian Goddesses" handlar om en grupp kvinnor som bjudits in av en vän till hennes hus i Goa. Där avslöjar hon att hon ska gifta sig. Något färgglatt bröllop med sång- och dansnummer i klassisk Bollywood-anda ser man dock inget av i filmen. I stället är den ett ilsket upprop mot homofobi och den vardagssexism som på olika nivåer drabbar kvinnor i Indien.

Sexism accepterat

Manchanda, som i första hand är musiker och inte skådespelare, har likt sin rollfigur musikartisten "Mad" Madhurita, råkat ut för sexism från män i publiken när hon spelat. Men det är förstås inget unikt för Indien.

– Vi har visat filmen över hela världen, och vart vi än kommer säger kvinnor att de har upplevt sådan här skit. Det är som om det är accepterat för män att bete sig så här, säger Anushka Manchanda.

Nedklippt film

Att ta strid mot censuren blev svårt eftersom regissören Pan Nalin var bunden till att ge ut filmen före ett visst datum. På indiska biografer släpptes filmen därför hårt nedklippt.

– Andemeningen i filmen fanns kvar, men det kändes förstås hemskt, säger Anushka Manchanda, som ser fram emot att den ocensurerade versionen släpps på indiska Netflix senare i år.

– Jag tror att det kommer att förändra mycket när den finns ute i den version som publiken borde ha fått se från början.

På vilket sätt?

– Jag tror så här: Den visar ett annorlunda perspektiv. Den är en ögonöppnare. Och det är första steget mot förändring.