The Tragically Hip har stått på scenen för sista gången. I natt avslutade bandet, kända och besinningslöst älskade i hemlandet för sina låtar om lokalkultur, småstäder och hockey, sin avskedsturné med en konsert i hemstaden Kingston. Spelningen var också en chans för fansen att ta farväl av sångaren Gord Downie, som lider av obotlig hjärncancer.

"Omistlig del av nationen"

Hemma i Kanada är bandet främst känt som bara "The Hip", och konserten i Kingston kan närmast liknas vid en nationell högtid. Den direktsändes i tv och i radio, barer och utomhusarenor över hela landet ordnade offentliga visningar och Kanadas premiärminister Justin Trudeau var på plats.

– Bandet är en omistlig del av vår nationella identitet, sade Trudeau till kanadensisk tv i samband med konserten och tillade att bandet har "skrivit Kanadas soundtrack de senaste 30 åren".

Chockvåg

Beskedet om Gord Downies sjukdom sände en chockvåg genom Kanada när nyheten blev känd i maj i år. "Farväl till Kanadas största rockband" löd rubriken i dagstidningen Toronto Star och städer över hela landet utlyste särskilda "The Hip"-dagar. Biljetterna till avskedsturnén sålde slut på bara några minuter och vissa av biljetterna till lördagens konsert gick loss på över 6 500 kronor.

The Tragically Hip bildades 1983 och har släppt 14 album varav 9 har toppat den kanadensiska albumlistan. Det senaste, "Man machine poem", släpptes tidigare i år.