– Vi har velat göra låtar med djupare mening, som man kan tänka sig att spela live varje kväll

Kate Akhurst om Kate Boys debutalbum "One" som släpps den 6 november.

Fakta: Kate Boy

Electropopduo bestående av Kate Akhurst och Markus Dextegen.

Bildades när Kate, ursprungligen från Australien, träffade Markus, Hampus Nordgren Hemlin och Oskar Sikow Engström under sin första kväll i Stockholm. De bestämde sig för att göra låten "Northern lights" ihop, vilket ledde till både Kate Boy och USA-turné.

Oskar lämnade bandet tidigt. Sedan debutsingeln har de bland annat släppt singlarna "The way we are" och "Self control" samt ep-skivan "Kate Boy" tidigare i år.

Hampus lämnade bandet i somras.

Aktuella med debutalbumet "One" 6 november.

Spelar i Göteborg 27 november och i Stockholm 10 december.

Kate Boy hann knappt släppa första singeln "Northern lights" 2012 förrän de plötsligt fann sig runtkuskande på USA-turné. Åren som följt har varit omtumlande.

Bandet, som bildades lite av en slump under australienska Kate Akhursts första kväll i Stockholm, blev en duo i somras, när tempot blev för högt och Hampus Nordgren Hemlin hoppade av. I stället för att överväga en paus fick prövningen de återstående medlemmarna Kate Akhurst och Markus Dextegen att inse att de ville ägna sig åt Kate Boy. Fördelarna vägde över, inte minst eftersom debutalbumet redan var nästan färdigt och första milstolpen snart nådd.

– Det var superemotionellt för oss, eftersom Hampus är vår bästa vän och det här har varit vår bebis. Men vi kände att vi verkligen vill göra det här, även om sorgliga saker händer, säger Kate Akhurst.

"Androgyn frontfigur"

Debutalbumet har varit emotsett av både publik och kritiker, men långa turnéer har skurit ner på studiotiden. Fast utan turnerandet hade skivan blivit något annat, enligt Markus Dextegen.

– Det har varit den största influensen. Vi har testat saker med publiken, och det som känts bra för både oss och dem fick följa med till studion, fortsätter han.

Nu är slutresultatet "One" här. Många av låtarna är tidigare släpp, eftersom duon vill att skivan ska dokumentera resan de gjort sedan första singeln. Med en sammanfattning framför sig kan de konstatera att de utvecklats både text- och ljudmässigt.

– Vi har velat göra låtar med djupare mening, som man kan tänka sig att spela live varje kväll, säger Kate Akhurst.

Låtarna handlar främst om förbindelser, fortsätter hon; om hur människor hör samman. Tankarna speglas också i duons syn på sitt musikprojekt. De beskriver Kate Boy som en androgyn frontfigur som fungerar som en representation av deras gemensamma vision. De är inte två, de är en.

Perfektionister

Musikaliskt har de utvecklats i flera riktningar, menar Markus Dextegen, men fortfarande med samma, "utmanande" kärna.

– Vi älskar pop och experimentell musik och att slå samman de världarna på ett nytt sätt, det är den perfekta låten i min mening. Det är något vi alltid försöker leka med, säger Kate Akhurst.

Ytterligare en anledning till att debuten dröjt är deras perfektionism. De har gjort allt själva, från produktionen till videorna, för att "försäkra oss om vår egen röst", som Kate Akhurst säger. Men med tiden har de lärt sig att lätta på kontrollbehovet, och att inte överanalysera första insikten.

– Nu har vi bevisat att vi kan göra allt, så nu kan vi släppa det lite mer. I framtiden kommer vi nog att ägna mindre tid åt att banka huvudet i väggen bara för att vi vill göra allt själva, säger Kate Akhurst.