Fakta: Göteborgs dans- och teaterfestival

Scenkonstfestivalen, som grundades 1994, återkommer vartannat år.

Nytt för i år är att den även arrangeras på flera platser utanför Göteborg som Vara, Tanum och Tjörn.

Bland programpunkterna märks föreställningar av Laurie Anderson, Batsheva Dance Company och nycirkusartisten James Thierrée.

Festivalen pågår mellan 18-27 augusti.

I sin barndom skrev Laurie Anderson till John F Kennedy och bad om råd i en handfull olika frågor. Förunderligt nog så svarade den mytomspunne politikern, som vid den här tiden var senator.

Vägledning

Brevväxlingen kom att få stor betydelse i Andersons liv. Flera av de reflektioner och tips som Kennedy delgav har hon använt som vägledning i sitt liv. De utgör också grunden i berättarföreställningen "Letters to Jack" som Anderson nu sätter upp på Göteborgs dans- och teaterfestival.

– Hon har jobbat med det här projektet i ett år nu, men hon gör en omarbetning av verket speciellt för oss, säger Sarah Melin som, tillsammans med Catharina Bergil från Högskolan för scen och musik i Göteborg och Kungliga Operans balettchef Johannes Öhman, är en av scenkonstfestivalens tre kuratorer.

Sarah Melin är mycket nöjd med årets program. Förutom dans, teater och nycirkus står seminarier, samtal, workshops och filmvisningar på programmet.

– Det är en stor och bombastisk festival i år och jag tycker att vi har fått till en bra balans mellan etablerade danskompanier som Batsheva Dance Company från Tel Aviv och sådant som publiken kanske inte känner till ännu.

Slutsålda föreställningar

Tidigare har festivalen arrangerats i maj. Men eftersom publiksiffrorna då har varit blygsamma valde man att flytta evenemanget till augusti.

– Det var nervigt när vi släppte biljetterna och vi har följt försäljningen med spänning. Men vi har fått ett väldigt bra gensvar. Flera föreställningar är redan slutsålda, säger Sarah Melin.