Fakta: Det mest förbjudna

Manus: Åsa Lantz

Regi: Tova Magnusson

Medverkande: Cilla Thorell, Anna Bjelkerud med flera

Handling: TV-serien spänner över en stor del av Kerstins Thorvalls liv, från 1959 fram till att hennes kontroversiella bok "Det mest förbjudna" kom ut, och fram till att hon blir farmor.

Premiär: Långfredagen i SVT och på SVT Play.

Med sin roman "Det mest förbjudna" slog Kerstin Thorvall igenom med buller och bång 1976. Hennes berättelse om en medelålders kvinna – en mamma– som njöt av sina sexuella lustar väckte indignerad debatt samtidigt som hon också blev en hjälte för många.

Kluvet förhållande

I påsk sänder SVT en ny tv-serie om Thorvall, regisserad av Tova Magnusson. Hon har ett kluvet förhållande till sin huvudperson.

– Jag beundrar hennes bråkighet som jag tror var helt nödvändig då. Samtidigt kan jag bli provocerad av hennes ego och hennes bekräftelsebehov.

På det sättet tycker Tova Magnusson att Kerstin Thorvall framstår som en modern människa, ett slags föregångare till vår tids narcissistiska läggning.

– Hon var så uppfylld av det hon ville göra, "kosta vad det kosta vill". Det är på ett sätt imponerande men i vår tid kan jag kräkas av det här ständiga egobyggandet.

Besatt av skrivande

Cilla Thorell ("Återträffen") spelar Kerstin Thorvall med rött hår, färgglada sjalar och stora glasögon, i flera åldrar. Inför inspelningen har hon plöjt allt som Kerstin Thorvall har skrivit, imponerats av hennes bredd och insett vilken betydelse hon haft, både för äldre och yngre generationer. Att hon förknippas så starkt med sexskildringar tycker Cilla Thorell är lite orättvist.

– Hon var framförallt besatt av att skriva. Men visst, männen var ju viktiga i hennes liv. Hon tyckte om sex och skriver om det. Men det är ju inget promiskuös, det är ganska vardagligt egentligen. Och det är kanske det som folk blir provocerade av? Att det inte är finare eller vackrare än vad det är, säger Cilla Thorell.

"Komplex människa"

Samtidigt tror de inblandade i SVT-serien att det i dag är andra saker än just sexskildringarna som eventuellt kan vara provocerande med Kerstin Thorvall.

– Hon var en komplex människa, som vägrade att välja. Hon levde i kärnfamilj fast hon hade en stor frihetslängtan, det kämpade hon med hela livet. I dag handlar det nog mer om vad hennes resa får kosta i relation till barnen. Jag tror att det provocerar mer än eventuella runtknullerier, säger Tova Magnusson.