Fakta Kevin Hart

Ålder: 36

Född: Philadelphia

Gör: Komiker och skådespelare

Bakgrund: Inledde karriären som komiker på lokala klubbar men blev snabbt ett populärt namn tack vare sin vardagliga komik. Har sedan 2002 haft ett stort antal filmroller.

Aktuell: Uppträder som stå-upp-komiker på Malmö Arena fredag 29/1. Sålde nyligen ut Globen med sin show. Har en av huvudrollerna i actionkomedin "Ride along 2".

Fakta Oscarsdebatten

Den 14 januari meddelade Oscarsakademin nomineringarna till årets gala. Då det visade sig att inga svarta skådespelare eller filmskapare nominerats uppstod en intensiv debatt. Bland kritikerna märks Jada Pinkett Smith och Michael Moore som meddelat att de bojkottar galan. Oscarsakademins ordförande Cheryl Boone, som själv är svart, har sagt att hon är "förkrossad" över snedfördelningen.

"Ride along 2" har sågats omsorgsfullt av kritikerna. Men publiken älskar den hejiga kriminalkomedin där komikern Kevin Hart och rapparen Ice Cube spelar huvudrollerna. I USA petade den ned "Star wars: The force awakens" från biotoppen.

När "Ride along" hade premiär 2014 och snabbt seglade upp som en dollarmaskin noterade den amerikanska branschpressen fascinerat att den motbevisade en seglivad Hollywood-myt om att "svarta berättelser" inte lockar bred publik. "Ride along 2" är ännu mer utpräglat mångkulturell. Här har svarta, asiater och latinamerikaner de bärande rollerna. Vita skådespelare syns i småroller.

Ville visa mångfald

Kevin Hart betonar att detta också har varit en uttrycklig målsättning i arbetet med filmen.

– Vi vill visa upp en mångfald och anledningen är att vi vill locka en internationell publik. Filmbolagen upplever ibland att det är svårt att sälja...

Den annars extremt pratglade Kevin Hart blir tyst när han söker efter en lämplig term.

Branschen har valt att kalla det "svarta berättelser".

– Jag vet. Jag försökte bara undvika just de orden, säger han och suckar.

– Målet för mig, Ice Cube, manusförfattaren Tim Story och producenten Will Packer har varit att bryta mönstren.

Kevin Hart säger att en bidragande orsak till att filmbolaget Universal valt att satsa stort på filmen är att de noterat att han med hjälp av hårt arbete byggt upp en global attraktionskraft som komiker. I Stockholm sålde han nyligen ut Globen i egenskap av stå-upp-komiker.

– Nu kan du inte längre hävda "det här funkar inte", säger Kevin Hart.

Skarp kritik

De senaste veckorna har Oscarsakademin fått besk kritik sedan inga svarta skådespelare eller filmskapare nominerats till en Oscar i år. Tunga namn som Spike Lee, Jada Pinkett Smith och Will Smith har meddelat att de inte kommer att närvara på galan den 28 februari.

Kevin Hart är emellertid skeptisk till uppropet. Han konstaterar att frågan självklart är viktig, men han avfärdar den intensiva debatten som en "shitstorm".

– När du fokuserar på det negativa så missar du det positiva som faktiskt händer. Jag är optimist och jag vill öppna dörrar. Jag skapar spelrum för andra så att vi gradvis kan inta positioner och utöva ett riktigt inflytande, säger Kevin Hart som menar att detta ytterst är en fråga om ekonomi.

Han citerar ett klassiskt uttryck som gör gällande att om showbusiness enbart handlade om underhållning så hade det kallats för showshow.

– Jag fick förtroendet att visa att jag kan generera pengar på andra sidan Atlanten. Nu har jag bevisat det och har en helt annan förhandlingsposition. Ingen tar dig på allvar när du är arg. Att skrika efter mångfald förändrar bara saker tillfälligt. Jag vill se en förändring, men jag vill jobba långsiktigt och smart.