Fakta: Årets Augustpristagare

Årets svenska skönlitterära bok: "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri.

Årets svenska barn- och ungdomsbok: "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer.

Årets svenska fackbok: "Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren" av Karin Bojs.

Lilla Augustpriset: "Den på intet vis speciella" av Rasmus Bjerkander från Linköping.

Fakta: Augustpriset

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska förläggareföreningen. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i varje kategori nominerar sex titlar. En elektorsförsamling som består av 21 bokhandlare, 21 bibliotekarier och 21 litteraturkritiker väljer sedan pristagarna.

Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori. Pristagarna får dessutom en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. Den föreställer August Strindberg som priset är uppkallat efter.

– Det känns fantastiskt, jag är så himla glad, säger han efteråt till TT.

Det var en uppenbart rörd pristagare som gick upp för att ta emot utmärkelsen för sin roman "Allt jag inte minns" på Konserthusets scen. Dels för att dagen hade börjat dåligt, med en lång väntan tillsammans med en närstående på Huddinge sjukhus. Dels för att Jonas Hassen Khemiri blev så glad över sångerskan Seinabo Seys beskrivning av hans bok.

– Jag vill ha den beskrivningen tatuerad på min rygg. Det här jobbet går ut på att sitta så mycket ensam, att inte umgås med någon utan bara med ord. Att de orden sedan landar i en annan människa är helt fantastiskt, säger han.

Jonas Hassen Khemiris bok kretsar kring ett dödsfall, men är lika mycket en beskrivning av minnets bedräglighet, kärlek, våld och oförlåtliga svek. Juryn konstaterar i sin motivering att "Allt jag inte minns" är skriven på en "raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan".

– Jag tror att boken handlar ganska mycket om att vi aldrig är så ensamma som vi tror vi är. Det är på något sätt det böcker och historier gör, att vi känner oss sammankopplade med andra människor, säger han.

Ungdomspris till Schiefauer

Årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen gick till "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer. Det är andra gången som Jessica Schiefauer tilldelas Augustpriset.

– Priset betyder allt. Jag har redan fått en August 2011 för boken "Pojkarna". Att ta hem två stycken – hur ska jag toppa detta? säger hon efteråt till TT.

I sitt tacktal passade Jessica Schiefauer på att ge arrangörerna en känga för att de föst samman bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker i en och samma kategori. Den borde i stället delas upp på fyra olika priser, menar hon.

– Jag tycker att vi delar upp pengarna också. Augustpriset kan vara på 75 000 kronor.

Fackpris till Bojs

Årets Augustpris i fackboksklassen gick till "Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren" av Karin Bojs. Boken är en släktkrönika av det ovanligare slaget, där dna-spår för läsaren tusentals år bakåt i tiden och ger ny kunskap om européernas "högst blandade ursprung".

– Ärligt talat blev jag inte förvånad över att få priset, jag har själv vetat vad den här boken är värd. Men jag var självklart lite osäker på juryn – fast de verkar ha förstått, säger Karin Bojs, som ska skänka hälften av pengarna till välgörenhet och lägga hälften på ett växthus.