Fakta: Kim Thúy

Född: 1968 i Saigon

Bor: Montreal, Kanada

Familj: Make och två söner, 14 och 16 år.

Aktuell: Med boken "Vi", i översättning av Ulla Linton.

Bakgrund: Kim Thúy har har arbetat som översättare, advokat och krögare. "Ru" är hennes debutroman som följdes av "Mãn" och nu "Vi". 2010 tilldelades Kim Thúy Kanadas främsta litteraturpris, Governor General's Award.

Kim Thúy om...

... att skriva på franska:

"Jag har inte engelska nog för att leka med orden. När jag pratar engelska blir jag en affärskvinna, mer advokat, för det var då jag använde det språket. Men franskan är kärleksn språk för mig, för när vi kom till Quebec blev vi så väl emottagna att det är ett känslornas språk. Jag lärde mig uttrycka alla känslor på franska."

... titeln "Vi":

"Bao Vi betyder "dyrbara pyttelilla mikroskopiska". I ett land i förändring vill man göra sig så liten som möjligt. Och det låter också som "vie" på franska, som betyder liv. Men säger ofta om giftermål att "det var den vackraste dagen i mitt liv". Nej, äktenskapet skulle inte finnas om inte lyckan hade funnits innan. Jag har alltid tyckt att livet är gjort av små ögonblick. Före äktenskapet har någon burit fram kaffe åt en annan. Jag ville leka med idén att utan det minsta har man inte det stora i livet heller. Man glömmer alltid det lilla."

... poesi:

"Jag upptäcker poesin nu. Varje gång jag går till bokaffären köper jag åtminstone en poesibok. Jag kan älska bara en enda fras i en bok, det räcker".

Kim Thúy trodde att hon var klar med det förflutna. Författaren som vid tio års ålder flydde i en båt från Vietnam till Kanada kände att det inte fanns något mer att göra upp med.

– Som flykting har man redan accepterat att man inte har något förflutet, säger hon.

Hennes nya bok "Vi" vittnar om att hon underskattade sin bakgrunds betydelse. Två händelser fick henne att inse det. Hon blev övertalad att i ett tv-program vända tillbaka i spåren av sin egen flykt, vilket ledde till känslosamma möten med människor som hjälpt hennes familj. Att se dagens båtflyktingar gjorde också att hon kastades bakåt i tiden.

– När du sitter i båten ser du den inte ovanifrån. Men nu kan jag återvända till det ögonblick då vi inte visste något om vår framtid. Det är ett svindlande ögonblick, en tomhet, säger hon.

Åkte tillbaka

Kim Thúy fick sitt genombrott med debutromanen "Ru" som hyllades världen över för sin stillsamma poesi. Om den handlar om flykten och exillivet berör "Vi" i stället återvändandet. Flickan Bao Vi växer upp i Vietnam med en välborgad fader och en moder som dyrkar maken. Efter Nordvietnams maktövertagande tvingas de fly sitt land men pappan sviker och stannar kvar. Som vuxen och advokat återvänder Bao Vi slutligen till Vietnam, precis som Kim Thúy gjorde.

– Det var en chock. Jag kommer från Sydvietnam men återvände till Nordvietnam, det var ett land jag inte kände, säger hon och skakar på huvudet.

Kim Thúys personlighet är betydligt bubbligare än hennes lågmälda litteratur. Hon ler ofta och gestikulerar livligt, vilket sticker ut i Vietnam.

– Där ligger styrkan i att andra inte kan gissa vad du tänker, det hade jag glömt! Jag går emot alla sociala regler, de ser att jag inte är vietnames.

Åkte tillbaka

Det var denna andra kulturella chock som Kim Thúy ville undersöka. Hon ville också förstå vad kolonialismen hade lämnat kvar, hur nära sammanflätade kulturerna är.

– Man pratar ofta om kolonialismens negativa sidor. Men jag ville prata om det man har lärt sig, och hur den franska sidan har påverkat Vietnam.

Det är också en fransman, Vincent, som lär Vi om hemlandet. Han kan dess hemligheter. Men deras kärlek riskerar att bli ett eko av mammans stora smärta; att mista den man älskar. Mor och dotter står för två olika sätt att närma sig relationer och inget sätt är "det rätta". Bao Vi anammar den västerländska kulturen och går sin egen väg.

– Jag vill visa att man kan vara en stark kvinna på många sätt. Mamman kan verka undergiven men jag hoppas man ser att det ändå är hon som bestämmer allt, säger Kim Thúy som ville avmystifiera den asiatiska kvinnan.

Stark frånvaro

Precis som i tidigare böcker är "Vi" uppbyggd av poetiska bilder. Kim Thúys prosa bär spår av vietnamesiskan, dess återhållsamhet och dess rötter i bildspråket.

– För mig är melankoli ett moln och när jag tänker på nostalgi ser jag rök, säger hon, men menar att exilen också gör det svårare att uttrycka sig.

Hennes sparsmakade stil uttrycker en ständigt stark frånvaro, av familjen, hemlandet eller den älskade.

– Man måste inte fylla den frånvaron men man måste förstå den. Det är en frånvaro för att det har funnits en närvaro, säger Kim Thúy och berättar om sin hemstad Saigon som efter kriget intogs av Nordvietnam.

Man fick inte läsa, inte lyssna på musik, inte prata fritt. För första gången slår det Kim Thúy:

– Jag har alltid undrat varför mina böcker är så tysta när jag är så bullrig. Men jag är född i den påtvingade tystnaden. Det är som i Aleppo, där råder en tystnad men det finns ett oljud därbakom. Det är smärtans tystnad.