Fakta: Kennedymordet

Den 22 november 1963 mördades USA:s president John F Kennedy när han färdades i en bilkortege genom Dallas.

Den före detta marinkårssoldaten Lee Harvey Oswald greps som misstänkt för mordet. Bara två dagar senare sköts denne ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby.

I en rapport som publicerades i september 1964 fastslogs det att Oswald hade avfyrat de skott som dödat Kennedy. Rapporten har kritiserats, men de alternativa lösningar som har presenterats har inte kunnat ledas i bevis.

(Källa: Nationalencyklopedin)

– Att jobba med ett Stephen King-projekt var en dröm. Han är en av alla tiders största historieberättare, säger Sarah Gadon, som spelar den kvinnliga huvudrollen, till TT.

I "22/11 1963" får huvudpersonen en möjlighet att resa tillbaka i tiden, till några år före Kennedymordet. Han kan bygga upp en ny tillvaro, han kan söka upp den blivande mördaren Lee Harvey Oswald och han kan börja planera för hur mordet ska förhindras. Men…och mer ska inte sägas om handlingen.

– Idén kommer från 70-talet. Jag skrev en bit på den, men när jag började göra research så insåg jag att det var så mycket jag inte visste om den historiska situationen. Dessutom söp jag så mycket just då, att jag släppte idén, säger King till TT.

Studerade miljöerna

Många år senare dök tankarna upp igen.

– Jag har läst massor av böcker, jag var på plats i Dallas och tittade på miljöerna. Det var en bok som det var roligt att skriva och jag hoppas läsarna tycker om den – den är 900 sidor lång.

Tv-serien, som bär originaltiteln "11.22.63", har producerats av "Star wars"-regissören JJ Abrams och visas på svenska Fox. Huvudrollen spelas av James Franco och Sarah Gadon gestaltar den kvinna han möter under det tidiga 1960-talet och som han inleder en relation med. TT möter henne på filmfestivalen i Berlin, dit hon har kommit för att tala om sin roll i James Schamus film "Indignation".

Krock mellan projekten

Inspelningarna krockade, konstaterar hon, men hon ville verkligen medverka i båda projekten.

– Jag kämpade hårt för att klara av det, och de hjälpte mig på båda inspelningarna.

– Och jag visste att om jag jobbade med ett projekt där både Stephen King och JJ Abrams var involverade, då var jag i goda händer.

Sarah Gadon, 29 år, är född i Kanada. Tidigare har vi sett henne i bland annat tv-serien "Värld utan slut", som Ebba Sparre i den finska floppen "The girl king", i Denis Villeneuves "Enemy" och i David Cronenbergs "Maps to the stars.

– Det viktigaste för mig är regissören. Och sedan vill jag jobba med stora regissörer som blivit inspirerade av stora författare, säger hon.

– Mitt hjärta brinner för independentfilmer. Jag växte upp med att varje år gå på filmfestivalen i Toronto, och där föddes min kärlek till indiefilmen.