Fakta: Kjell Höglund

Musik: Albumdebuterade 1971 med "Undran". Har sedan dess släppt ytterligare 13 album och 2 samlingsskivor.

Utmärkelser: Har bland annat tilldelats Fred Åkerström-priset och Ejnar Westling-stipendiet. Grammisnominerades 1992.

Dokumentären "Ett liv är kort" sänds i P4 den 19 december. Den kan redan nu höras på sr.se.

"Genesarets sjö", "Jag hör hur dom ligger med varandra" och "Man vänjer sig". Sedan början av 1970-talet har Kjell Höglund etsat sig fast i många svenskars medvetande med sina omisskännliga låtar. Den ödmjuke mannen med den ljusa rösten gav ut skiva på skiva, men plötsligt blev det tyst.

Under flera år florerade historier och rykten om vad som hänt med den folkkäre artisten. I en ny radiodokumentär berättar nu Höglund för journalisten Magnus Thorén om vad som egentligen hände.

I dokumentären berättar Höglund om sin epilepsi, som orsakat honom anfall och minnesluckor. Efter ett anfall minuterna före en konsert 2008 bestämde han sig för att aldrig mer ställa sig på scenen.

Färdig med musiken

Därmed är också 2006 års album "Pandoras ask" den sista från Kjell Höglund. Han får ofta frågan från fans om det inte ska komma nya låtar, nya skivor, ny musik. De ger sig inte, de frågar och frågar, berättar han i dokumentären.

– Nu har jag hittat på en listig plan och säger att jag kanske kommer igång igen. Men jag vet ju att jag inte kommer igång: för jag är färdig, säger han och utvecklar:

– Det är väl inget konstigt att man slutar med en grej? Om man skriver en sång så tar ju den slut sedan. Äter man en måltid så tar ju den också slut, och så är man klar. Det finns en början och ett slut och jag tycker det är fullständigt självklart.

Kjell Höglund, som fyller 70 år nästa vecka, bor i dag med sin fru Clary i Västerås och har en tydlig plan för framtiden:

– Nu vill jag bara ta det lugnt, sitta på en bänk och prata, vara med Clary och dricka en kopp kaffe och ett glas vin ibland.