Fakta: Årets artister

Andreas Kleerup, 36

Musiker, artist och producent som fick ett internationellt genombrott tack vare hitlåten "With every heartbeat" som han gjorde tillsammans med Robyn. Debutalbumet "Kleerup", som gästades av alla från Titiyo till Marit Bergman, blev också en stor framgång. Har också spelat med bandet Me and My Army.

Ison Glasgow, 35, och Felipe "Fille" Leiva Wenger, 35

Hiphopduon Ison & Fille är den första gruppen som medverkar i "Så mycket bättre". Tillsammans har de gjort fem studioalbum och rönt framgångar med singlar som "När vi glider" och "Vad e det för mode". Ison var en av jurymedlemmarna i TV4:s "X factor" och Fille står bakom tv- och radiokaraktären Lilla Al-Fadji.

Miriam Bryant, 24

Gängets färskaste artist. Slog igenom 2013 med singeln "Push play" och samma år kom hennes första, och hittills enda, album "Raised in rain". Har bland annat samarbetat med den rysk-tyske dj:n och producenten Zedd. Har rönt stora framgångar med sina "Så mycket bättre"-tolkningar.

Sven-Bertil Taube, 80

Son till Evert och Astri Taube. Verksam som artist och skådespelare sedan 1950-talet och har medverkat i ett stort antal filmer och gett ut över 30 album. Fick härom året en karriärmässig nytändning med albumet "Hommage" och i höst släpptes uppföljaren "Hommage volym 2".

Lisa Nilsson, 45

Var medlem i Stage Four tillsammans med bland andra Peter Jöback. Solodebuterade 1989 med albumet "Lean on love" medverkade samma år i Melodifestivalen. Det stora genombrottet kom dock 1992 med albumet "Himlen runt hörnet." Hennes senaste album, "Sånger om oss", kom 2013.

Niklas Strömstedt, 57

Inledde sin musikkarriär som pianist i Ulf Lundells band. Albumdebuterade 1981 men det stora genombrottet kom först 1989 tack vare hitlåtar som "Sista morgonen", "Om" och "En kvinna och en man". Ska under nästa år sätta upp sin första egna krogshow, "Storhetsvansinne".

Jenny Berggren, 43

Mest känd från åren i Ace of Base – den svenska popkvartetten som blev världsberömd på 1990-talet tack vare jättehits som "All that she wants" och "The sign". Åker fortfarande jorden runt för att föreläsa och uppträda – både med Ace of Base-låtar och med materialet från soloalbumet "My story" från 2010.

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördagar klockan 20.00.

Han har tidigare berättat öppet om droger och självmordsförsök men under sin dag, eller "min egen roliga timme" som han kallar det, får tittarna möta en ny sida av Andreas Kleerup. Och i programmet rankar han själv dagen som en av de tre bästa i sitt liv.

– Min plan var att sitta och hålla käften och inte ha så mycket tics. Och det funkade. Sen fick jag massor på köpet, säger Andreas Kleerup till TT.

Han har tidigare berättat att avsnittet inte skulle bli så personligt, för det har han "redan varit så många gånger". Nu vill han fokusera på sin musik och barndom.

"En nutida Mozart"

Genom sin karriär har han rört sig mellan olika genrer och både spelat i band, solo och agerat producent åt andra artister. Han har bland annat hyllats för sina samarbeten med Robyn och Titiyo. Ändå tror Miriam Bryant inte att folk förstår vilket "musikaliskt geni" han är.

– Han är verkligen en exceptionellt bra låtskrivare och producent. Han är en nutida Mozart, säger hon i programmet.

Nilssons textmiss

Kleerup har sett de tidigare säsongerna och minns bland annat Magnus Ugglas tolkning av "Jag och min far" och Miss Li:s "Här kommer natten"-version som "grymma". Men årets säsong är någonting alldeles extra, tycker han.

– Tidigare år har man inte haft med Sven-Bertil Taube. Det här är platinaåret, det säger sig självt.

Och när det är Niklas Strömstedts tur att sjunga i programmet tar Kleerup på sig solglasögon och torkar rörda tårar med en servett.

Dessvärre hade Lisa Nilsson fått fel text till den låt hon valt att tolka.

– Hade hon fått rätt text så hade jag känt mer och kunnat fokusera mer på tolkningen än på att någon inte hade gjort sitt jobb, det blir orättvist liksom, säger han.

Nytt album

Nu arbetar Kleerup för fullt med sitt album som kommer i vår. Han beskriver det som en mix av de tidigare skivorna han har gjort, både som soloartist och i band.

– Vissa grejer på skivan kan vara gjorda med en hemmamikrofon under ett jam och annat är gjort med orkester. Det blir dans och pop, det blir skört och naket. Det är hela spektrat, säger han och tillägger:

– Det är lite av varje ... eller hela jag.