Fakta: Nyårsfirande på Skansen

I 125 år har nyåret firats in på Skansen i Stockholm. 1928 sändes en uppläsning av Albert Tennysons "Nyårsklockan" i Sveriges Radio och sedan 1977 har firandet sänts i Sveriges Television. Malena Ernman blir den sjätte i ordningen som läser dikten i direktsänd tv.

Tidigare uppläsare:

Georg Rydeberg, 1977–1982

Jarl Kulle, 1983–1996

Margaretha Krook, 1997–2000

Jan Malmsjö, 2001–2013

Loa Falkman, 2014

Malena Ernman, 2015

Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margaretha Krook, Jan Malmsjö och Loa Falkman. Mycket tyngre blir det inte och uppdraget att ringa in nyåret med Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan" är ett av de mest hedersamma en svensk scenkonstnär kan få.

När Jan Malmsjö kastade in handduken efter 13 år på Sollidens scen efterträddes han av Loa Falkman som dock bara hann med ett nyår. Falkman petades av SVT eftersom han tackat ja till en huvudroll i en serie reklamfilmer för ett av landets största livsmedelsföretag. Malena Ernman behövde inte fundera länge innan hon tackade ja till att axla pälsmanteln.

– Det var en trist dag, jag var ute med hunden och så ringde Skansenchefen. Jag kände att jag fick färg på kinderna, det är en ära. Loa gjorde det fantastiskt förra året och nu ska jag göra det. Man är van vid en väldigt manlig röst, men jag ska göra det på mitt sätt, säger hon.

Ny programledare

Ny programledare för sändningen är Lars-Michael "Micke" Leijnegard, men utrymet för förändring är kanske inte jättestort i ett program som mer eller mindre sett likadant ut sedan 1977. Malena Ernman har ändå tankar om hur hon kan sätta sin prägel på sändningen i en tid då det, som hon beskriver det, "är kris i hela världen".

– Texten handlar ju om oss, det är brinnande aktuellt.

Hon har många gånger höjt rösten mot rasism och främlingsfientlighet och ofta kritiserat Sverigedemokraternas utspel kring invandring och flyktingpolitik. Malena Ernman är en folkkär artist, men att låta henne läsa in tolvslaget uppfattas som en provokation i vissa läger. På sociala medier kallas SVT:s val för "politiskt korrekt" och en "mardröm".

Den sortens kritik är dock ingenting som hon tar åt sig av.

– Nej jag skiter i det, jag är så van. Jag vet varför de här utspelen kommer och det rör mig inte i ryggen.